Интензивни радови на Коридору 11 у Лајковцу

Радови на деоници „Коридора 11“ на подручју општине Лајковац интензивно се одвијају, уверио се у суботу министар инфраструктуре у Влади Србије Милутин Мркоњић. Министар је у пратњи својих сарадника, као и председника Општине Лајковац Душана Живановића, председника Општине Уб Владимира Крсмановића и градоначелника Ваљева Зорана Јаковљевића, обишао у суботу градилиште петље у Непричави. Обиласку градилишта присуствовали су народни посланик из Колубарског округа Ђорђе Милићевић, директор Дирекције за изградњу и развој Колубарског округа Драган Јеремић и многи други.

 

ГП „Планум“ ове зиме преузело је део трасе од Лајковца до Уба које је требало да ради Предузеће за путеве „Београд“, које је због унутрашњих проблема одустало, тако да извођачи најављују да ће се у наредних десет дана проширити целом дужином трасе од Лајковца до Уба. Свакако, најобимнији радови спроводе се на подручју општине Лајковац:

– За општину Лајковац изградња аутопута највећа је могућа ствар у позитивном смислу. Овде планирамо да урадимо Индустријску зону 2. Ако се зна да смо пустили у погон Станицу за пречишћавање отпадних вода, да смо затворили финансијску конструкцију за спортску халу, да смо урадили стадион, асфалтирали путеве – аутопут је само један печат на све то. Општина Лајковац је у последње три године свима показала, не само у Србији већ и у Европи, да смо заиста усвојили европске стандарде и да припадамо Европи – изјавио је присзутним новинарима председник Општине Лајковац Душан Живановић.

Осим задовољства тренутном динамиком радова на овом делу „Коридора 11“, министар Милутин Мркоњић је најавио радове на новим деоницама:

– Почетком априла почињу радови на деоници од Љига до Прељине укупне дужине око 40 км, а радове ће заједничким снагама изводити српска и азербејџанска предузећа. То је добра вест, тиме „Коридор 11“ добија пуни замах, од тога актуелна Влада неће одустати, а ниједна будућа Влада неће моћи да то заустави. Такође, деонице Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг спремне су за уступање неком од страних партнера. Идемо, као до сада, на варијанту да посао на основу међудржавних споразума дамо земљама које ће радити заједно са нашим предузећима. Има пуно заинтересованих, међу њима Италијани, Турци, Руси… Очекујем да ћемо у мандату ове Владе отворити и ове две деонице. Дакле, „Коридор 11“ од Обреновца до Прељине биће у пуном замаху када на сцену ступи нова Влада – закључио је Мркоњић.

Минстар Мркоњић је овом приликом истакао су да радови на „Коридору 10“ у пуном интензитету. До сада је изграђено 180 км, до 1. маја се завршавају још две деонице: обилазница око Београда од Батајнице до Добановаца дужине око 15,5 км и око Стражевице. Настављени су радови и на југу Србије, тако да је министар најавио да 5. априла почиње изградња деоница Грабовница-Грделица и Владичин Хан-Доњи Нерадовац, укупне дужине око 35км. Финансијер је Светска банка, а посао је добила грчка фирма „Терна“. У току је припрема за почетак радова на деоници Просек-Црвена река дужине 22,5км, на путу од Ниша ка Димитровграду, извоћачи такође грчка предузећа, али ће наше фирме свуда бити подизвођачи. Милутин Мркоњић је констатовао да ова Влада завршава мандат са урађених 200 км на „Коридору 10“ и 130 км отворених радова на осталим деоницама.

{gallery}2012_03_26{/gallery}