Едукација за пољопривредне произвођаче

Јуче је у Градској кући одржано предавање намењено пољопривредним произвођачима наше општине, у организацији Пољопривредне стручне службе Ваљево и Општине Лајковац. Предавање је одржано у препуној сали, после чега су заинтересовани пољопривредници постављали питања и водила се интересантна и корисна дискусија.

Први део предавања одржао је дипл.инж агрономије Предраг Јокић, директор Пољопривредне стручне службе Ваљево, и био је намењен информисању пољопривредних произвођача о подстицајним мерама Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде. Пољопривредници су информисани и о размени минералног ђубрива за меркантилну пшеницу и кукуруз, у току је потписивање уговора за ову активност.

Следећи део предавања, намењен сточарима, одржао је др Радослав Вујић на тему „ Производња сенаже и силаже“. Акценат је стављен на припрему сенаже и силаже што бољег квалитета , како би се сачувало што више хранљиве вредности. Из области ратарства дипл. инж. Светлана Јеринић говорила је о производњи и новим сортама меркантилне соје и њеној важности за сточну исхрану.

Драгољуб Драгојловић је говорио на тему „Резидба воћака и нове сорте воћака“. Предавање се базирало на резидбу шљиве. Присутнима је објашњено да само уз редовну и квалитетну резидбу могу очекивати добре приносе и производе доброг квалитета. Препоруку за ђубрење засада шљиве дао је Ђорђе Совиљ, објашњавајући колико је битно да се у право време воћњак прихрани адекватним ђубривом.

По дужини трајања расправе после предавања може се рећи да је скуп протекао веома успешно и да су пољопривредницима увек добро дошли стручни савети, поготово када су упућени у право време.

{gallery}2012_02_24{/gallery}