О проблемима водоснабдевања Лајковца

Поводом значајних проблема у водоснабдевању потрошача на подручју општине, јуче је у Општини Лајковац одржана конференција за новинаре на којој су се јавности обратили председник општине Душан Живановић, директор ЈП “Градска чистоћа” Лајковац Томислав Радовановић и директор ЈПКП “Лазаревац“ Драган Алимпијевић.

Конференцију за штампу отворио је Душан Живановић, председник општине Лајковац, који је истакао да је последњих месеци оправдано незадовољство грађана због лошег снабдевања водом. – На територији општине Лајковац смањен је притисак воде у мрежи, док је становништво у висинским деловима варошице и појединим селима без воде дужи временски период. Потрошња воде у општини Лајковац, у овом периоду, у односу на исти период прошле године, мања је за 17 хиљада кубних метара. Губитак воде на подручју Лајковца је између 60 и 70 одсто. Лајковац има 3500 корисника и тренутно нема сазнања о постојању дивљих прикључака на магистралном цевоводу. Томислав Радовановић, директор ЈП „Градска чистоћа“ у Лајковцу, рекао је:

– Уговором из 1981. године, који је потписан између градске Општине Лазаревац и Општине Лајковац, укупан систем, извориште и фабрика за производњу воде за пиће, бунари, предати су на газдовање и контролу ЈПКП „Лазаревац“. Општина Лајковац, односно „Градска чистоћа“ немају контролу над извориштем. Спроведеним мерењем је утврђено да је потрошња воде у оштини Лајковац мања за 1700 м3 у односу на исти период прошле године (прва два месеца.) Ми имамо проблем да у последња два месеца немамо воду – истакао је Радовановић.

Изворишта за снебдевање водом две општине, ”Пештан” и ”Непричава”, укупно производе 240 литара воде у секунди. Према споразуму, од произведене воде у Непричави Лајковцу припада 33 одсто. Када се од 120 литара у секунди, који се произведу у Непричави, одузме 33 одсто, Лајковцу припада 37 одсто. Када се погледа дијаграм, Лајковац сад троши преко 70 литара воде.

– Ингеренције водоснабдевања су у надлежности општине Лајковац, односно ЈП „Градска чистоћа” Лајковац. Према Споразуму из 1981. тачно се зна колико Лајковац може да потроши воде у односу на произведену. Важна чињеница која је поткрепљена дијаграмима, јесте губитак воде 60 – 70 одсто, што није мало, морамо признати. Према подацима у Лазаревцу, просечан губитак воде је 45% су односу на број становника, и упоређујући са бројем становника Лајковца, може се видети да су то велики губици. Са тако великим губицима, на температури од 40 степени целзијусових Лајковац је имао воду, али се десило нешто у овом тренутку што не можемо да пронађемо, нарочито због лоших временских прилика. Није немогуће да је губитак воде на магистралном цевоводу. Ми то испитујемо, није велики губитак, али пошто се изворишта налазе на ивици рентабилитета, сваки проливени литар је велики – рекао је Драган Алимпијевић, директор ЈПКП „Лазаревац“.

Претпоставља се да су узрок губитка воде највероватније пукотине на цевоводима настале услед ниских температура. Екипе ЈПКП ”Лазаревац” свакодневно испитују евентуалне кварове на цевоводима да би утврдили узрок превелике потрошње.

{gallery}2012_02_29{/gallery}