Саопштење Полицијске управе Ваљево

Преносимо саопштење Полицијске управе Ваљево од 19. марта, којим Одељење за ванредне ситуације упозорава грађане са подручја Колубарског округа на опасност изазивања пожара приликом спаљивања биљних остатака на њивама, обалама, у близини шума и слично. У саопштењу које је потписао начелник Одељења за ванредне ситуације Милан Михајловић,наводи се:

 

„Протеклог викенда на подручју Колубарског управног округа неодговорни грађани, приликом спаљивања биљних остатака, изазвали су 54 пожара на отвореном простору у којима су интервенисале ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а. Причињена је значајна материјална штета и велики трошкови приликом интервенисања ватрогасне службе.

Упозоравамо грађане да је законом ЗАБРАЊЕНО СПАЉИВАЊЕ БИЉНИХ ОСТАТАКА и да је предвиђено подношење прекршајних пријава против изазивача пожара.У случајевима када услед насталих пожара на отвореном простору наступи материјална штета, против починилаца, а у сарадњи са Одељењем криминалистичке полиције, предузимаће се и мере кривичне одговорности за кривична дела изазивања опште опасности и оштећења туђе ствари.

Закон о заштити од пожара у случају непоштовања ове забране, за појединца, предвиђа новчану казну у износу од 50.000,00 динара.Поред новчане казне, закон предвиђа и надокнаду трошкова интервенције од лица које је изазвало пожар.

У циљу спречавања наведених негативних појава, инспектори Одељења за ванредне ситуације у Ваљеву од данас су упућени на терен у циљу откривања починиоца пожара и њиховог процесуирања.“