Нова средства од Министарства културе за заштиту књига

Министарство културе, информисања и информационог друштва определило је на овогодишњем конкурсу Градској библиотеци Лајковац милион динара за наставак заштите књига у Цркви преноса моштију светог Николе у Степању. На тај начин омогућен је наставак пројекта започетог прошле године – рестаурације и заштите 48 старих и ретких књига. Осим тога, Министарство је определило средства за штампање монографије лајковачке библиотеке.

Споменка Миливојевић, директор Градске библиотеке каже да ће са ових милион динара бити заштићена цела збирка књига и архивске грађе у Степању:

– Стручни тим Народне библиотеке у Београду ради на заштити, конзервацији и рестаурацији 33 књиге из првог дела збирке, што је Министарство културе прошле године финансирало са 750 хиљада динара. Укупно имамо 48 књига, од којих је најстарије Свето писмо из 1747. године. На корицама и листовима ових књига налазе се белешке за које се претпоставља да су записи лично Хаџи Рувима, што збирци даје посебну важност у односу на сличне збирке у Србији – подвлачи Споменка Миливојевић.

Грађа за монографију лајковачке библиотеке већ је прикупљена, а планирано је да се објави до краја године. У њој ће текстовима и фотографијама бити представљен дуго и успешно постојање ове установе културе – од настанка манастирске књижнице до модерне библиотеке.