Промоција књиге „Капија Балкана“ Светлане Велмар – Јанковић

У великој сали Општине Лајковац синоћ је за бројне љубитеље писане речи одржано књижевно вече са нашом познатом ауторком Светланом Велмар – Јанковић. Повод је промоција њене последње, капиталне књиге „Капија Балкана“. Дело је објављено 2011. године у издању Стубова културе. Ово дело је прича о Београду, поуздано као историјски водич и сјајна литература за све љубитеље историје нашег главног града.

 

– Када нешто откријете, онда видите да ништа не знате о својој прошлости. о нашем идентитету, који је и идентитет наших предака и свих оних који су насељавали Београд и Србију, али ја од Београда нисам могла да се одвојим. Критике, осврти, ТВ, новине, то буде и прође, али остаје оно што сте оставили код читаоца и код слушаоца на оваквим дружењима – рекла је чувена српска књижевница.

Светлана Велмар – Јанковић је рекла да је књига настајала седам година и да је својеврсни водич кроз историју главног града. Књижевно стваралаштво Велмар-Јанковић управо су обележиле хронике о Београду, чему се она посвећује са пуно љубави. Овом приликом истакла је да ужива у књижевним вечерима, што потврђује сјајан контакт који успоставља са публиком.

Уводну реч је дала и цењену гошћу поздравила директорка Градске библиотеке Споменка Миливојевић. Одломке из књиге читала је глумица Катарина Вићентијевић. Промоцији је присуствовао и књижевник Радован Бели Марковић. Градска библиотека Лајковац је шести пут угостила Светлану Велмар – Јанковић.

{gallery}2012_04_03{/gallery}