Скулптуре Драгише Станисављевића у Паризу

Министарство културе Републике Србије саопштило је да је 13. маја у Паризу отворена међународна изложба „Покажи и реци“, на којој је изложено 40 дела најзначајнијих аутора-наиваца из читавог света. Србију представљају скулптуре „Црни пантер“ и „Змија и риба“ Драгише Станисављевића из Јабучја.

 

Изложба ће бити отворена до 30. септембра у галерији Фондације „Картије“, а дела из Србије појавила су се захваљујући сарадњи Музеја маргиналне и наивне уметности из Јагодине са овом фондацијом. Станисављевићеве скулптуре у колубарском дрвету део су колекције нашег музеја.

„Дела савремена по духу представљају сву лепоту архетипа – уметност урођеничких, сеоских и градских култура широм света. Свежина инвенције, лепота једноставности у изразу са аромом локалне културе, само су неке од особина изложених дела“, наводи се у саопштењу.

Драгиша Станисављевић је рођен 1921. у Јабучју, где и данас живи. Вајањем и резбарењем у колубарској храстовини бави се од 1958. Подједнако је познат и његов син Милан, који иза себе има 40 самосталних и много више групних изложби.

{gallery}2012_05_22{/gallery}