„Зона Замфирова“ Аматерског позоришта Културног центра

Аматерско позориште Културног центра „Хаџи Рувим“ крајем недеље одиграло је своју најновију премијеру „Зона Замфирова“. Познато дело Стевана Сремца припремано је два месеца, а уметнички руководилац позоришта Дејана Бабић каже да је као као предложак за представу управо послужила књига, а не Шотрин филм који је успешно актуелизовао ову домаћу лектиру. Дејана Бабић је и режирала представу у којој играју млади глумци аматери из Лајковца. Костими, односно народна ношња са југа Србије, позајмљена је од фолклорног ансамбла, чији је кореограф Јелена Поповић учествовала у припреми представе учећи глумце коло. Као што је познато, прича прати двоје заљубљених који проналазе тежи начин да се изборе за своју љубав, што због социјалних разлика и предрасуда средине, што због сопственог поноса.

Аматерско позориште при КЦ „Хаџи Рувим“ постоји 20 месеци и за то време припремило је десетак представа, углавном за децу: Пепељуга, Хајди, Мала Сирена, Ивица и Марица, Мери Попинс, Мачак у чизмама, два мјузикла, драму Авантура живота и смрти, Лајање на звезде….Глумци су деца и млади узраста 10 – 19 година, позориште има 36 активних чланова међу којима су и добри певачи и иструменталисти.

До сада је остварена сарадња са Аматерским позориштем „Вожд“ из Мишара, ансамбл је гостовао у Шапцу, а осим у Лајковцу представе су извођене у Бајевцу и Боговађи. Наши аматери позвани су да у септембру наступе у Алексинцу са представом „Зона Замфирова“. Као и прошле, и ове године за „Дане Лајковца“ планирана је организација мини-фестивала, уз гостовање аматерских позоришта из Гроцке и Алексинца, чиме ће бити успостављена сарадња са њима. Руководство позоришта организује и едукативне посете својих чланова престижним београдским сценама, тако да су пратили представе у „Бошку Бухи“, Позоришту на Теразијама и Атељеу 212.

Очигледно је да аматерска позоришна трупа интензивно ради и да је интересовање велико. Сходно томе су и амбиције: да лајковачки предшколци, основци и средњошколци стекну навику да долазе на позоришне представе, да ансамбл чешће наступа ван Лајковца и да од наредне сезоне започне учепће на аматерским фестивалима.