Слава Лајковца – свечарски и пригодно

Светом архијерејском литургијом у цркви Св. Димитрија, традиционалном литијом улицама вароши, резањем славског колача у згради Општине, пригодним програмом и доделом вредних награда најуспешнијим ученицима и студентима, јуче је обележена слава Лајковца, Огњена Марија.

 

На свечаности у великој сали Општине, у присуству великог броја званица из јавног и културног живота Лајковца и околних градова, председник општине Живорад Бојичић истакао је значај и симболику овог догађаја:

– Задовољство је што, већ по познатој традицији, заједно са пријатељима прослављамо своју славу Огњену Марију, а посебно ми је драго што настављамо традицију награђивања најбољих ученика и студената. Непосредно пред ову прославу у Лајковцу је изабрано ново општинско руководство, али пошто живот не почиње од нас, трудићемо се да све што оно што је добро наставимо, а оно што не ваља исправићемо и учинити да буде боље. Оно што могу да обећам, у своје име и у име Општинског већа, јесте да ћемо домаћински газдовати парама наших грађана, потрудити се да сви буду једнаки пред извршном влашћу и да се све месне заједнице равномерно развијају. Посла има много, данас славимо, а сутра настављамо да радимо – истакао је у поздравној речи председник Бојичић.

Председник Живорад Бојичић је најбољим ученицима и студентима са подручја Лајковца уручио дипломе, вредне књиге и новчане награде. На основу критеријума конкурса, Општинско веће је одлучило да овогодишњи млади лауреати буду: Никола Милановић из Лајковца, ђак генерације ОШ ”Миле Дубљевић”; Лена Ђокић из Лајковца, ђак генерације Средње школе „17. септембар“; Марија Томић из Лајковца, студент четврте године Факултета уметности у Нишу са просеком 10; Младен Митровић из Лајковца, студент четврте године Електротехничког факултета у Београду са просеком 10; Марија Милосављевић из Врачевића, студент четврте године ФОН-а Београд, просек 10; Наталија Лончар из Боговађе, студент четврте године Филолошког факултета Београд са просеком 9,88. Специјална награда додељена је Марији Перић, докторанту Географског факултета, која је мастер студије завршила са просеком 10. Новчани износ награде за ученике је 30.000, а за студенте 50.000 динара.

У музичком делу програма наступио је сјајни женски гудачки квартет „White witches“, састављен од академских музичара из Лазаревца и Београда. За ову прилику извели су неколико популарних мелодија из домаћих и страних филмова.

{gallery}2012_07_31a{/gallery}