„Отворена забавна школа фудбала“ за децу

На стадиону ФК „Железничар“ у Лајковцу у понедељак је почео овогодишњи програм „Отворене забавне школе фудбала“, који је окупио око 200 дечака и девојчица узраста од шест до једанаест година из општина Лајковац и Уб. Прва три дана манифестација се одржава у нашем граду, док ће у четвртак и петак домаћини бити Убљани. Манифестацију је отворио председник Општине Лајковац Живорад Бојичић:

– Ово је право богатство. Ово је нешто за шта се боримо – да деца кроз забаву, кроз игру заволе спорт и да се њиме баве. То је разлог што подржавамо ову манифестацију. Наше материјалне обавезе нису велике, а деца су презадовољна тако да постижемо пун ефекат.

Професор Јован Савичић, лидер пројекта, каже да је одлична атмосфера међу малишанима.

– Циљ „Отворене забавне школе фудбала“ је да се деца играју, друже, забављају, да се подиже ниво спортске културе, да се кроз игру од најранијег узраста навикавају на физичке активности. Значај овог пројекта је што су циљна група деца која нису обухваћена тренингом, а поготово је важно што је међу њима чак 50 одсто девојчица, и то узраста од шест до једанаест година.

Пројекат се у Лајковцу спроводи већ осам година. Сви учесници су добили мајице и качкете, а школе и клубови фудбалске лопте. Инструктори су овдашњи наставници физичке културе и тренери. Пројекат има међународни карактер, реализује се под покровитељством данских и норвешких спортских институција, уз подршку општина Лајковац и Уб, као и фудбалских клубова „Железничар“ и „Јединство“.

{gallery}2012_08_29{/gallery}