Вече поезије Милосава Тешића

У петак 14. септембра Градска библиотека Лајковац припремила је вече посвећено делу нашег песника и академика Милосава Тешића. О Тешићевом стваралаштву говорио је књижевни критичар Драган Хамовић. Хамовић је истакао да Тешићева поезија представља темељ опште књижевне културе и да он у српску поезију враћа старе поетске облике српско-византијског певања. Аутор је прочитао неколико својих песама, а Тешићеве стихове говорио је глумац Небојша Дугалић. У музичком делу вечери наступио је хор Културног центра „Хаџи Рувим“ из Лајковца.

Милосав Тешић (Љештанско код Бајине Баште, 1947) познати је песник, есејиста и лингвиста. Дипломирао је и магистрирао на Филолошком факултету у Београду. Ради у Институту за српски језик као уредник Речника српског књижевног и народног језика. Члан је САНУ.

Јавио се релативно касно с првом песничком књигом, али као већ формиран песник. У врло кратком року заузео је место једног од најзначајнијих савремених српских песника. У својој првој књизи (“Купиново”) Тешић поетски активира стварна и симболичка значења српских топонима, у другој (“Благо божије”) силази у лично и колективно искуство да би поетски дочарао свет свог детињства и скрајнуте елементе српске културе, а у “Прелести севера…”, својеврсном роману у стиховима, опевао је Велику сеобу и прелом у култури српског национа на прелазу 17. и 18. века, док је у “Седмици” опевао стварање света.

Тешић у српску поезију враћа и ревитализује старе поетске облике српско-византијског певања: канонске песме, кондак, стихиру, светилан, рондо, рондел и глосу из уметничке лирике. Као врхунски версификатор, обновитељ је јампске стопе у српској поезији и доносилац великог и разноврсног лексичког блага. Добитник је бројних награда: Змајеве, Дисове, Жичке хрисовуље, Печата вароши сремскокарловачке, Награде критичара “Борбе” за књигу године, награде “Милош Црњански”…

Објавио је следеће књиге песама: “Купиново”, БИГЗ, Београд, 1986; “Кључ од куће”, Матица српска, Нови Сад, 1991; “Благо Божије” (изабране и нове песме), Време књиге, Београд, 1993; “Прелест севера”, Просвета, Београд, 1995; “Прелест севера, круг рачански, Дунавом”, Просвета, Београд, 1996; “Круг рачански, Дунавом” (посебно издање), Просвета, Београд, 1998; “Изабране песме”, Нолит, Београд, 1998; “Седмица”, Српска књижевна задруга, Београд, 1999; “Бубњалица у пчелињаку”, Градска библиотека Чачак, 2001; “На станишту брезових дедова”, лирски записи, Повеља, Краљево и друге.

{gallery}2012_09_18{/gallery}