Примопредаја заштићених књига у Степању

У порти цркве у Степању уприличенa је примопредаја 14 заштићених књига. Ово је наставак већ започетог посла како би се све књиге вратиле на место са ког су по пројекту и на иницијативу Градске библиотеке Лајковац, уз суфинансирање Министарства културе, информисања и информационог друштва отпремљене до конзерваторске лабораторије Народне библиотеке Србије, а уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина.
Присутнима су се обратили Снежана Бугарчић, в. д. директора Градске библиотеке Лајковац, Жељко Младићевић, конзерватор Народне библиотеке Србије, протојереј Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски и писац Радован Бели Марковић који се за заштиту збирке заинтересовао још пре десет година.

Крајњи циљ пројекта заштите збирке од 48 књига јесте да, након процене стручног тима за стару и ретку књигу НБС и по испуњењу свих предвиђених услова, добије статус ”стара и ретка”. У адекватно опремљеном простору који би испуњавао све предвиђене стандарде за даљу заштиту и чување, збирка би била презентована и доступна свима који су заинтересовани, како стручној тако и широј јавности.

Ово је била прилика да се Градска библиотека Лајковац захвали свима који су добром вољом били уз овај пројекат. Пут Конзерваторске лабораторије Националне библиотеке одвезено је и 15 преосталих књига, за које је ресорно министарство определило средства.

Градска библиотека Лајковац

{gallery}2012_09_28{/gallery}