Одржан семинар „Растимо уз плес“

У Предшколској установи „Лептирић“ крајем прошле недеље одржан је акредитовани семинар за васпитаче „Растимо уз плес“, који је, осим подршке реализацији плеса за сву децу у установама, интересантан и зато што је из њега проистекла иницијатива за један регионални, међудржавни пројекат. О томе директор ПУ „Лептирић“ Мила Митровић каже:

– У складу са Планом стручног усавршавања које је усвојило Васпитно-образовно веће ПУ „Лептирић“, у овој установи одржан је семинар „Растимо уз плес“. Семинар је акредитован од стране Завода за унапређење образовања и васпитања, у области предшколског образовања и врло је користан за практичан рад са децом. Интересантно је да је кроз реализацију овог семинара потекла идеја да се одржава манифестација „Растимо уз плес – предшколци на трговима“, слична програму „Матуранти плешу“. Одржавала би се 1. јуна на Светски дан детета, истовремено у више градова и држава региона – рекла је Мила Митровић.

 

Један од аутора семинара, Гордана Затежић, у изјави за наш сајт рекла је:

– Од 2009. до данас кроз наш програм прошло је 75 предшколских установа и 2300 васпитача. Представља новину у области примене плеса и плесне културе у предшколским установама, а базира се на основним елементима плеса који су основа за развој кореографија. Покушава да сву децу укључи у плес, без обзира на таленат и умеће. Тренутно има доста случајева да деца у установи плес похађају селективно, било због афинитета или талента, било због тога што им се родитељи опредељују за ту активност. Семинар је намењен васпитачима који после раде са децом по нашем моделу, а показало се да је изузетно применљив у пракси и да се начин рада допада деци – закључила је Гордана Затежић.

Семинар је акредитован и у Црној Гори, а из њега је израстао пројекат „Растимо уз плес – предшколци на трговима“. Госпођа Затежић каже да смо први у региону који такви иницијативу афирмишемо, да синхронизовано у градовима Србије, Црне Горе и БИХ деца из вртића играју исти плес у исто време.

{gallery}2012_10_02{/gallery}