Веће сагласно са додатним средствима за пољопривреду

У петак је одржана осма седница Општинског већа Лајковца. Говорећи о првој измени Програма за доделу средстава за подстицај пољопривредне производње, председник Општине и председавајући Општинског већа Живорад Бојичић је изјавио:

– Усвајањем ребаланса буџета за 2012. годину, на прошлој седници је створен формално- правни основ за измене и допуне Програма пољопривреде. Циљ ових додатних шест милиона у односу на 15 милиона динара чија је расподела при крају јесте да се санирају последице суше примарним пољопривредним произвођачима. Та средства ће директно бити усмерена робним произвођачима. Директна последица тога је да у зимском периоду 2012. и 2013. године произвођачи меса, млека и сточне хране сачувају свој сточни запат. У буџету за 2013. годину припремамо нова директна средства, директне субвенције, оно што нам тренутно Закон о буџетском систему дозвољава, према Упутству које смо добили од Владе Републике Србије. Планирамо 21 милион динара, а према ономе што смо обећали та средства ће бити 30 милиона у току целе 2013. године, уследиће измене и допуне буџета за наредну годину. Оно што ће бити задатак наших стручних служби, људи који су задужени у Општинском већу за пољопривреду, да се направи анализа коришћења средстава како би требало најрационалније усмерити и распоредити та средства. Наша стручна служба је организовала разговор са носиоцима пољопривредних газдинстава. Наш циљ је био разговор око уласка у „Велетржницу“ Београд, где би општина Лајковац ушла као оснивач тржнице, са учешћем од 15 милиона динара. Ми разматрамо ту одлуку и направићемо анализу да ли ће улазак у „Велетржницу“, добијање продајно пословног простора од 150 квм у Београду, користити нашим робним произвођачима. Нама је циљ да припремимо наше произвођаче у погледу количине и квалитета робе коју производе, која треба да задовољи тржиште. Општина Лајковац, ако уђе у „Велетржницу“, заједно са осталим оснивачима и са купцима који ће такође морати да положе депозит и јемство, биће гарант да ће ти производи бити наплаћени у уговореном року. Имали смо разговор са 12 произвођача који производе млечне производе, месо, поврће, цвеће. Наше стручне службе ће наредних дана, управо кроз Попис пољопривредних газдинстава, направити детаљну анализу – закључио је председник Бојичић. На седници су решавани и захтеви пореске администрације који се односе на пореске олакшице обврезницима који делују на територији општине Лајковац, укључујући највећег обвезника „Иву Аграр“, „Виндију“ и друге. У питању је наплата економске таксе секундарних минералних сировина, што је враћено на поновни поступак како би биле омогућене пореске олакшице јер та предузећа запошљавају значајан број наших суграђана.

Веће је сагласно са предлогом Решења о образовању стручне Комисије за одобравање Програма у области спорта на територији општине Лајковац. Задатак комисије је да даје оцену поднетих предлога годишњих и посебних програма, којима се остварује општи интерес у области спорта. За чланове су именовани: Ненад Милановић, Јован Савичић, Марија Милановић, Катарина Јанић и Марко Биљић. Веће је дало сагласност на предлог закључка о Првим изменама коришћења програма за трошење средстава физичке културе и односе се на 2012. годину.

Разматран је предлог Правилника о стипендирању студената и постдипломаца општине Лајковац и упућен Скупштини на усвајање. До сада је просек оцена за остварење права на стипендију студената и постдипломаца био најмање 8,00. Овим предлогом право на стипендије остварили би студенти са просеком од најмање 7,00. Право на стипендије, у односу на досадашње услове, остварили би и студенти прве године који су носиоци дипломе „Вук Караџић“.

Прихваћен је Закључак о снабдевању за 2012. годину, управо имајући у виду последице суше, тако што је проширен списак корисника који ће бити субвенционисани са 50 или 100 одсто од стране Општине Лајковац.

Веће је дало сагласност за реализацију обуке и манифестацију „Србија у ритму Европе“, коју Европска унија финансира у 40 градова у Србији. Први корак је братимљење са општином Марибор у Словенији. У циљу реализације овог програма у периоду од 1. новембра 2012. до 1. децембра 2013. године, на подручју града организатори ће направити аудицију деце у основним и средњим школама и одабрати 300 најталентованије деце, која ће учествовати у даљој обуци и манифестацији. Пројектом су обухваћена деца узраста од 7 до 18 година.

Веће је одлучило да у циљу смањења трошкова јавне расвете, буде искључена расвета која не осветљава јавне површине. На седници су решавани и захтеви правних и физичких лица.

{gallery}2012_10_27{/gallery}