За бољу сарадњу Општине Лајковац и РБ „Колубара“

Општину Лајковац данас је посетио нови директор Рударског басена „Колубара“ Милорад Грчић и задржао се у дужем разговору са председником општине Живорадом Бојичићем и најважнијим градским функционерима. Председник Бојичић се захвалио директору Грчићу што је на почетку свог мандата посетио локалну самоуправу и истакао уверење да је данас отворена нова страница у односима ПД РБ „Колубара“ и Општине Лајковац.

{gallery}2012_10_30{/gallery}

– Ово је, по мени, велики преокрет у нашим односима, локална самоуправа и „Колубара“ су упућени једни на друге. Ово је за нас велики тренутак имајући у виду да је последњи пут један директор Рударског басена овде био 1999. године, а први пут је директор „Колубаре“ на почетку мандата својом посетом указао част општини Лајковац. Отворили смо данас девет јако битних тема, на професионалан начин направили пресек стања и отворили питања за будућу сарадњу. Интерес нам је да фирме кћерке „Колубаре“, зависна предузећа која су ослоњена на Рударски басен опстану и у том правцу општина Лајковац, заједно са градском општином Лазаревац и општином Уб бориће се да „Колубара“ опстане. Буџети ове три општине практично се пуне захваљујући постојању Рударског басена, огроман број радника наше општине запослено је у овом привредном друштву. Нама је интерес да направимо заједнички концепт и наступ како би ово предузеће несметано и даље радило и егзистирало на овим просторима, имајући у виду све негативне последице које настају због ширења угљенокопа, али имајући у виду и све оно што „Колубара“ заузврат пружа локалним самоуправама. Могу слободно да кажем, иако је тежак тренутак у коме се налазе наша држава и Електропривреда Србије, да ћемо заједничким напорима све учинити да „Колубара“ опстане, тако да улогу Лајковца, Лазаревца и Уба видим као „Валтер брани Сарајево“. Дакле, ми смо на заједничком путу и наш циљ је да ово предузеће опстане, да наши људи и наша деца и даље буду у могућности да се запошљавају у Рударском басену. Ту су и услужне фирме и кроз концепт одрживог развоја који је општина Лајковац припремила ту је и отварање нових фирми, стварање алтернатива када се исцрпе угљенокопи. Дотакли смо се свих комплексних питања нашег односа и врло смо задовољни данашњим разговором – закључио је председник Бојичић.

В.д. директора ПД РБ „Колубара“ Милорад Грчић се захвалио на срдачном пријему у општини Лајковац и истакао:

– Изузетна је част и велика обавеза бити на челу највећег привредног друштва у Србији, у исто време једног од најважнијих стратешких објеката у држави, и у енергетском и у безбедносном смислу. Стога се још једном захваљујем председницима свих општина на чијим територијама се на 600 хиљада хектара експлоатише угаљ на изузетно коректном дочеку, не само у протоколарном него и у суштинском смислу – на квалитетно трасираном плану за даљу сарадњу. Сарадња је неизбежна и треба је унапређивати, од нас зависи колико ће ти позитивни кораци бити крупни и брзи. Што се тиче конкретних договора, важно је да морамо учинити све да производња буде настављена, да ниво производње буде осигуран за најмање четири до пет година унапред. Да бисмо то постигли морамо дати шансу стручним људима, њих има у „Колубари“, има их и у све три општине, а много више запослених у РБ и кћеркама фирмама гледа ово предузеће као своју кућу него што је оних других. Имамо озбиљне наслеђене проблеме и само у сарадњи са локалном самоуправом и врхом државе можемо ићи ка подизању нивоа производње и побољшању међусобних односа – истакао је Грчић.

Девет тачака о којима се разговарало током радне посете директора „Колубаре“ су:

1. реализација уговора између РБ „Колубара“ и Општине Лајковац – пресек стања и актуелизација

2. Обавезе РБ „Колубара“ по основу законом дефинисаних накнада (накнада за коришћење минералних сировина, екологија, накнада за коришћење грађевинског земљишта и слично) уз преглед потраживања

3. Разматрање планске документације која се тиче проширења копова и зоне утицаја копова РБ „Колубара“

4 Запошљавање грађана са територије општине, политика запошљавања, статус радника који раде у РБ „Колубара“ по разним основама

5. Последице експлоатације угља са територије општине Лајковац (месне заједнице Скобаљ и Мали Борак) – уговори о расељавању социјалне инфраструктуре из Малог Борка, опремање капеле у Лајковцу, ерозија земљишта гробља у Скобаљу, снабдевање водом Скобаља и Јабучја (Горњи крај и Требеж), одржавање локалних и некатегорисаних путева, расељавање објеката под заштитом државе.

6. Помоћ РБ „Колубара“и координација са локалном заједницом – помоћ месним заједницама (материјал за одржавање путева и механизација), зимска служба, донација за део столарије ОШ „Миле Дубљевић“…

7. Суфинансирање повећања капацитета изворишта Непричава, ус склопу сарадње са општинама Лајковац и Лазаревац

8. Кадровска политика 9. Статус ТПП „Колубара“ Мали Борак и предузећа „Колубара МБ“ Мали Борак

У знак сећања на прву посету Општини Лајковац, председник Бојичић је госту поклонио уметничко дело лајковачког вајара Милутина Ранковића – бисту војводе Живојина Мишића израђену у колубарском храсту старом више хиљада година.