Предавање о правилној исхрани

Прикладним предавањем представника Завода за јавно здравље из Ваљева у уторак је у Предшколској уставови „Лептирић“ обележен октобар – месец правилне исхране. Предавање са пратећим материјалом и презентацијом било је намењено припремној школској групи, односно предшколцима. О циљевима оваквих предавања, као и о односу Предшколске установе према правилној исхрани најмлађих, директорка „Лептирића“ Мила Митровић каже:

– У нашој установи много бринемо о томе да се деца здраво хране, да у току боравка у друштвеној исхрани буду задовољене све њихове нутритивне потребе. Јеловници су разноврсни, заступљене су све врсте намирница, пре свега здрава храна. Заступљени су и оброци који деци нису омиљени јер је циљ је да навикну да једу оно што је здраво и да се полако уводе у начин исхране без грицкалица, међуоброка, брзе хране и свега онога што је данас доста заступљено у исхрани. Циљ данашњег предавања је да деца стекну свест о потреби узимања здравих намирница и оброка. Када се говори о здравој исхрани, наравно да се мисли и на здраве стилове живота, телесно вежбање, упућивање деце на бављење неким од спортова, хобија, на све што је у складу са здравом исхраном, што заправо чини здраво живљење и одрастање. Они су сада у узрасту када могу да им се усаде правилне навике.

Снежана Маринковић, дипломирани нутрициониста дијететичар Завода за јавно здравље Ваљево, током октобра је у кампањи за правилну исхрану:

– С обзиром да је октобар месец посвећен правилној исхрани, Завод за јавно здравље Ваљево – Одсек за промоцију здравља, у сарадњи са патронажним службама, током целог месеца обилази све вртиће и основне школе у Колубарском округу, приказујући презентације и држећи предавања на тему „Здрава храна сваког дана“. Циљ данашњег предавања је објаснити и показати шта је то здрава храна, колико је значајна за сваког од нас. Слоган који редовно користимо је „ Ма ко био отац једне болести, неправилна исхрана је мајка.“ Ми током целе године пропагирамо здраву исхрану, који су то здрави стилови живота, физичка активност, колико је важна правилна исхрана као превенција за појаву гојазности, дијабетеса и низa других обољења.

Предавање је одржано и за ученике ОШ „Миле Дубљевић“.

{gallery}2012_11_01{/gallery}