Лајковац у пројекту „Србија у ритму Европе“

И општина Лајковац се придружила познатом пројекту „Србија у ритму Европе“. Уговор о учешћу Лајковца потписали су председник Општине Живорад Бојичић и представник организације „Српски ритам европских вредности“ Игор Карадаревић. Око 300 основаца и средњошколаца из лајковачке општине, истовремено са преко 20 хиљада својих вршњака из 40 градова и општина у Србији, захваљујући амбасадама европских земаља, градским и општинским управама, као и појединим приватним предузећима, имаће у наредних девет месеци бесплатну обуку модерног плеса, фолклора, соло и хорског певања. Заједно са осталима, и лајковачки малишани ће у јулу 2013. учествовати на завршној манифестацији „Србија у ритму Европе“.

На конференцији за новинаре одржаној овим поводом председник Бојичић је истакао велику корист коју ће, пре свега, лајковачка деца имати од овог пројекта:

– Први бенефит је обука наших најталентованијих основаца и средњошколаца после обављене аудиције. Следећа добит је је да ће наша најталентованија деца добити прилику да се покажу и друже са вршњацима из целе Србије, али из Словеније, односно Европске уније, јер вам је добро познато да смо ми већ донели одлуку о братимљењу са градом Марибором у Словенији. На све то надовезују се друге идеје и видови сарадње о којима ћемо касније више говорити.

Игор Карадаревић је истакао велико задовољство што се и Лајковац од ове године укључио у пројекат, на чему се посебно захвалио председнику Општине Бојичићу и његовом заменику Миловановићу. Карадаревић је најавио како ће се одвијати припреме и манифестација:

– Деца Лајковца ће већ за неколико дана имати аудицију коју ће спровести наши стручњаци, а одабрани ће девет месеци потпуно бесплатно вежбати хор, соло певање, фолклор и модерни плес. На пролеће ће имати велики концерт на градском тргу, у којем ће учествовати и победници првог серијала „Првог гласа Србије“. Други сегмент је да ће отићи у Београд на завршну манифестацију у јулу наредне године. Трећи сегмент је да ће се дружити са својим вршњацима из земаља Европске уније. Морамо да обезбедимо да нам се деца из различитих градова Србије упознају и друже, да Лајковчани иду у Суботицу или Прокупље, а одатле дођу овде, да направимо први контакт, а онда да пређемо на братимљење са градовима широм Европе па да и са њима размењујемо посете. Циљ нам је да радимо годинама и ми имамо обезбеђена средства за наредних десет година.

Када су у питању други видови сарадње који се надовезују на ову манифестацију, представници организације „Српски ритам европских вредности“ издвојили су помоћ најсиромашнијима и подршку развоју привреде. Најављено је да ће Канцеларија за помоћ социјално угроженом становништву Лајковца бити отворена за неколико дана. Циљ је да се, уз подршку европских амбасадора, фондова и компанија које су се придружиле пројекту „Србија у ритму Европе“, помогне људима који немају средства за лекове, грејање, струју, воду и друге основне потрепштине.

Мирјана Пајтић, председник Управног одбора манифестације „Србија у ритму Европе“. најавила је и привредно повезивање:

– Држава ће омогућити конкретну помоћ општини Лајковац преко словеначког економског аташеа, који ће се постарати да привреда Лајковца функционише на бољи начин. На састанку са руководством Општине и привредницима утврдићемо који су проблеми, шта је потребно да привреда боље функционише и који су то пројекти са којима би локална самоуправа могла да конкурише код европских фондова.

{gallery}2012_11_22a{/gallery}