Директор Дирекције о грађевинској ситуацији у Лајковцу

О најзначајнијијим грађевинским и урбанистичким пројектима у Лајковцу, преносимо интервју Владана Чоловића, директора Дирекције за изградњу и уређење Лајковца, недавно објављеном у недељнику „Напред“.

– Када неке ствари сагледам после пар месеци проведених на овом радном месту, мислим да је у Лајковцу много тога пропуштено, а могло се урадити на ваљан начин. Не кажем да ништа није ваљало, али је много тога рађено погрешно, уговори су пуни дописивања са јавним сектором, а за пропусте и оно што није урађено кривца треба тражити у Дирекцији, чак и Општини. Значи, не можемо кукати и тражити оправдања за то што је неко други крив. Кад погледамо планове и програме који су уназад доношени на скупштини, видећемо спискове жеља свих оних који, условно речено, креирају политику ове локалне заједнице. Очигледне и некада финансијски контрактидорне чињенице можемо објашњавати логиком „нека се нађу, па некад ће се нешто и урадити“, што управо ствара познате проблеме – од дефинисања, пројектовања до јавних набавки и уговарања. Па када се на крају године нађете са три урађена од 40 планираних путних праваца или са неколико започетих пројеката, имате лошу реализацију, а паре су потрошене – износи своје виђење тренутне инвестиционе и грађевинске ситуације у Лајковцу Владан Чоловић.

На основу споразума Општине и РБ „Колубара“ од 3,2 милиона евра о инвестицијама на основу компензације за ширење површинског копа Тамнава-Западно поље, у Лајковцу се много започело, градило, дограђивало. Добар део тог новца је потрошен, преостала средства су углавном намењена за вртић, а бројни објекти још увек нису у функцији. Оправдања за то нема, осим објашњења да се због споменутог списка великих жеља „да се направи све и свашта“ и недовољног искуства и знања „да се истера до краја“, застало на свим градилиштима. Тако су се пред новом општинском власти поново нашли „нови-стари“ пројекти, неодложне обавезе, унапред потрошен новац на појединим позицијама. Па изгледа да градња стоји, а 2012. година пролази без икаквих инвестиционих активности, са чиме се директор лајковачке Дирекције баш и не слаже:

– Погон за пречишћавање отпадних вода је завршен, све је плаћено, урађене су пробе и технички пријем,али не ради. Сада треба да се вратимо уназад да откријемо ко је дозволио и зашто неке од измена пројекта и требаће неколико месеци да се то исправи и овај објекат доведе у функцију. За прилично компликован пројекат доградње вртића, после исправљања неких параметара, које је неко погрешно дао пројектанту, познатих проблема око јавних набавки и решавања жалби, коначно је добијена противпожарна дозвола и после три године смо пред почетком радова. Покушаћемо да урадимо све што је конструктивно и финансијски оправдано да градњу поједноставимо и појефтинимо. У припреми је тендер за извођаче радова за асфалтирање путева по месним заједницама, где је Дирекција припремила подлоге, али ће због застоја део новца морати да се уложи на њихове поправке. Највероватније ће Општина расписати тендер за изградњу пута Р-101, пошто се Република још увек не оглашава да ће тај посао радити заједно са нама. Пошто је у питању велика инвестиција, за 1,8 километар треба око 80 милиона динара, највероватније ћемо кренути са првих 500-600 метара, до скретања у Првомајску улицу – каже Чоловић.

РБ „Колубара“ тренутно Дирекцији дугује око 100 милиона динара на име надокнаде за грађевинско земљиште и скоро још толико на име ренте и других комуналних обавеза, а 140 милиона по основу уговора о изградњи социјалних објеката могу се потраживати тек по завршетку радова на вртићу. Уговорне обавезе Дирекције су око 440 милиона динара, од којих је 150 направљено непосредно пред изборе, а највише за поправке локалних и некатегорисаних путева. Део тих уговора је поништен или ће тек бити поништен, а ревидираће се и плаћање услуга „Градској чистоћи“ јер не може комунално предузеће да на рачун грађана има тако високе цене, сматра Чоловић.

Чоловић поручује да ће све започето бити и настављено, а у наредних пар година и завршено. Коначно се асфалтира и паркинг простор испред општинске зграде, без измештања зелене пијаце.

– Хала спортова, чијег смо извођача радова тужили, не може бити завршена до марта-априла следеће године. Школа у Лајковцу ће бити готова до краја године, осим реконструкције крова, која ће се радити на летњем распусту. На школи у Јабучју преостало је да се ураде инсталације и поправке јер је у међувремену прокисла и мора поново да се кречи, тако да се завршетак не планира пре марта 2013. Приоритет је и да у погон ставимо Погон за пречишћавање отпадних вода. „Лептирић“ ћемо сигурно радити бар две године и нема говора о девет месеци, како је било уговорено јер је пројекат сложен и сигурно ће нас додатно коштати – поручује Чоловић.