Успешан наступ Лајковца на Сајму локалних самоуправа

Општина Лајковац се представила на 4. Сајму локалних самоуправа и 11. Међународном сајму предузетништва „Бизнис база”, који се од 29. новембра до 1. децембра одржао у хали 1 Београдског сајма. Општина Лајковац је представила своје привредне, пољопривредне, културне и туристичке потенцијале, а штанд наше општине налазио се у заједничком низу са градом Ваљевом и осталим општинама Колубарског округа.


Под слоганом «Повежи се», на манифестацији се представило више од 100 општина и 300 предузетника. Сајам су отворили министарка за регионални развој и локалну самоуправу Верица Калановић и градоначелник Београда Драган Ђилас. Министарка Калановић истакла је да је идеја Министарства регионалног развоја и Града Београда била да се први пут ове године на истом сајму представе и повежу локалне самоуправе, цивилне власти и привреда, како би били направљени нови кораци у развоју предузећа и општина.

– Најуспешније су оне локалне самоуправе које имају јаку привреду, али и најуспешнија су она предузећа која у локалној самоуправи имају истинског партнера и ефикасан сервис. Повезивање и сарадња привредника и локалних самоуправа треба да буде стална активност током целе године. То је једини начин да користимо потенцијале и ресурсе како би општине и градови Србије учинили бољим местом за живот грађана – рекла је Калановићева.

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је да се у престоници ствара 39,6 одсто укупног бруто друштвеног производа и да је циљ да се настави развој Београда, али и осталих делова Србије. Он је истакао да је потребно помоћи другим локалним самуправама и грађанима да достигну стандард Београда који такође није на задовољавајућем нивоу, али је бољи него другде. Најавио је да ће Град Београд наставити да помаже најнеразвијеније општине у Србији.

Општина Лајковац је први пут учествовала на Сајму локалне самоуправе, а првог дана на штанду Лајковца врло активан био је и председник општине Живорад Бојичић:

– Представили смо, пре свега, своје две индустријске зоне, затим простор који је Планом детаљне регулације „Војни круг“ дефинисан као спортско-рекреативна зона. Када говорим о двема индустријским зонама, мислим на постојећу која се налази од надвожњака, од „Елмонта“ до изласка на Ибарску магистралу, али и на будућу коју ћемо везати за петљу у Непричави, односно будући аутопут. Ми ћемо на сутрашњој редовној седници Скупштине општине донети одлуку о приступању изради плана детаљне регулације „Индустријска зона 2“ која ће пратити новоизграђени коридор, односно будућу обилазницу око Лајковца. Практично се наставља на постојећу Индустријску зону, од профитног центра „Елмонт“, затим је ту бивши Пословни центар „Нодел“, који се налази у стечају, за који имамо заинтересоване купце да из стечајне масе активирају то предузеће са планом да запосле прво 12, а касније 49 радника. Од „Нодела“, па све до петље аутопута у Непричави, налазила би се та зона, са обе стране коридора. Што је и логично, ту би били сви карго центри, затим мала и средња предузећа. У спортско-рекреативној зони имамо 2,5 хектара за изградњу затворених и отворених базена са пратећим објектима, као што је велнес центар, хотел итд. Ми смо спремни, ако постоји заинтересовани инвеститор, да у форми јавно-приватног партнерства заједнички изградимо те објекте. Данас овде већ имамо заказане састанке са потенцијалним инвеститорима који су већ били у Лајковцу, дакле ми нисмо овде дошли „грлом у јагоде“ него имамо уговорене радне састанке са потенцијалним инвеститорима – изјавио је председник Бојичић.

Организатор Сајма локалних самоуправа су Министарство за регионални развој и локалну самоуправу, Град Београд и Стална конференција градова и општина, док је “Бизнис базу” организовала Национална агенција за регионални развој са својом мрежом регионалних агенција, центара и асоцијација.

 

{gallery}2012_12_03{/gallery}