Преминуо др Милета Станимировић

Познати лајковачки педијатар у пензији и писац, Милета Станимировић, преминуо је јуче у 81. години. Рођен је у Бргулама 1932. године. Медицински факултет је завршио у Београду, где је и специјализирао педијатрију.

Радио је у Мојковцу, Горњем Милановцу и Лајковцу. Био је на челу Дома здравља Лајковац у његово златно доба. У време бивше Југославије био је добитник престижне награде „Др Драгиша Мишовић“ за изузетне успехе у основној здравственој заштити. Дао је велики допринос у остварењу стопостотне заштите деце вакцинацијом, посебно ромске популације.

Др Станимировић је аутор десетак књига – романа, збирки приповедака и песама. Најпознатије су „Узани колосек“, „Лајковачка пруга“, „Срце“ и „Магнолија“. Чувени дечји лекар остаће упамћен и по необичном хроничарском подухвату: у периоду од 1980. до 1985. објавио је четири књиге са детаљним подацима о о генерацијама деце која су у то доба била његови пацијенти, назване „Генерација 1“, „Генерација 2“ итд.

Био је велики хуманиста, пасионирани читалац, ревностан хроничар и активан учесник свих збивања у својој средини. Био је кандидат за народног посланика на листи Српског покрета обнове и члан Општинског већа Лајковац.

За собом је оставио супругу, две кћерке које су доктори наука и троје унучади. Сахрана др Милете Станимировића је сутра у 13.30 на Новом гробљу у Лајковцу.