Централно обележавање Колубарске битке

Председник општине Лајковац Живорад Бојичић у суботу је присуствовао централној државној манифестацији обележавања 98. година Колубарске битке у Лазаревцу, на којој је говорио председник Владе Србије Ивица Дачић. Дужност грађана Србије је да негују сећање на жртве Колубарске битке, рекао је премијер Ивица Дачић и додао да се сећањем на жртве предака слави живот, а не смрт. Комеморација је одржана одавањем државних и војних почасти код Спомен-цркве Светог Димитрија са костурницом у Ћелијама, у чијој крипти почивају кости око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника. У крипти су венце положили премијер Дачић, председници градске општине Лазаревац и општине Лајковац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Србији, бројних општина, удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије. Венци су, потом, уз државне и војне почасти положени и код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца.

Председник Владе Србије Ивица Дачић је поручио да је дужност грађана Србије да негују сећање на жртве, али и да истрају у изградњи друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља. – Нека и овај сусрет прерасте у још један апел за мир, разумевање и толеранцију међу народима, религијама и државама. На тај начин најправичније ћемо се одужити нашим заједничким прецима који су дали животе за слободу. Њихова жртва је безмерна, као што је и наша одговорност да наставимо у правилном смеру велика – рекао је премијер Дачић.

Премијер је подсетио да је Колубарска битка ушла у историју као битка у којој је војска, којој је предвиђан потпуни слом, за кратко време реорганизована и прешла у контраофанзиву у којој је непријатељу нанела одлучујући пораз, а да се тактика генерала Живојина Мишића и данас изучава на војним школама широм света.

Председник Бојичић је претходне недеље присуствовао парастосу у Храму Светог Георгија у Ћелијама, где је са председником Градске општине Лазаревац Драганом Алимпијевићем положио заједнички венац две суседне општине на спомен плочу погинулим ратницима у Колубарској бици, која се налази испред храма у Ћелијама. Венце су положили и представници „Савеза потомака ратника 1912-1920. године“ из Лазаревца, Београда и Ужица.

{gallery}2012_12_17m{/gallery}