Нови нацрт Одлуке за „Лајковац услуге“

Општинско веће је на јучерашњој седници ставило ван снаге Закључак Општинског већа са седнице одржане 12. децембра, којим је утврђен предлог Одлуке о оснивању јавног предузећа за обављање комуналне делатности “Лајковац услуге” и усвојило нови Закључак по истом питању. У суштини, извршено је усклађивање са новим Законом о јавним предузећима, што је и најављено приликом доношења претходне одлуке, која је морала бити донета на ранијем заседању Скупштине општине у складу са важећим законом због усвајања Одлуке о буџету, односно због планирања средстава. Нова одлука ће се већ у четвртак наћи пред одборницима.

Чланови Већа усвојили су и Закључак по захтеву ПД “Колубара-ИГМ” А.Д. Ћелије, којим је дата подршка реорганизацији ове фирме како не би дошло до поништења приватизације, уз предлог да се организује радна конференција за спас фирме која запошљава 155 радника, од чега је 35 одсто Лајковчана. Проблем је настао зато што купац фирме, „Колубара грађевинар“ није благовремено измирила шесту рату. Иначе, бивши ИГМ „Димитрије Туцовић“ првобитно је купила „Слап корпорација“, али је та приватизација поништена, па је „Колубара грађевинар“, након вишемесечног закупа, фирму купила у поступку приватизације. Известилац по овој тачки био је Живорад Бојичић, председник Општине, који је, између осталог рекао:

– Остало је да гарант плана реализације, „Колубара грађевинар“, измири шесту, седму и осму рату. Због тешке економске ситуације, касни се са исплатом шесте рате и ми смо због тога предложили пар закључака које ћемо упутити Привредном суду Ваљево, стечајном судији, Центру за стечај Агенције за приватизацију, „Колубари грађевинар“, “Колубари ИГМ” и ПД „Колубара“ Лазаревац. Захтевамо од ПД „Колубара“ да измири своје обавезе према „Колубари грађевинар“, а тражимо од Центра за стечај Агенције за приватизацију да покрене иницијативу за измену плана реализације, односно продужење рокова за исплату преосталих рата. Део нашег закључка је и да Општина Лајковац организује радну конференцију за спас предузећа, имајући у виду да 155 радника, однсоно 155 породица се издржава од те фирме, од чега је 35 одсто грађана наше општине. На радној конференцији понудићемо решења, пре свега за одлагање обавеза, имајући у виду тешку економску ситуацију и чињеницу да је до сада измирено пет рата без кашњења. Молимо све повериоце за стрпљење, наш циљ је да се поступак приватизације заврши у 2013. години – закључио је Бојичић.

Две значајне одлуке Општинско веће је донело и из области здравствене заштите. Прихваћен је Програм здравствене заштите становништва са сеоског подручја општине Лајковац, по којем ће општина Лајковац у наредној години издвојити 17 милиона динара тако да ће грађани у амбулантама у Словцу, Бајевцу, Јабучју и Боговађи, а ускоро и у Врачевићу остваривати адекватну медицинску заштиту. То је у складу са изменама Закона о здравственој заштити донетим на последњој седници Народне скупштине, којима је омогућено да локална самоуправа може да финансира све оно што није у плану Републичког фонда здравственог осигурања, ако има средстава.

Одлуком о финансирању вантелесне оплодње Општина Лајковац ће стопостотно покрити трошкове парова са подручја општине за вантелесну оплодњу у новооснованом Центру за вантелесну оплодњу Здравственог центра Ваљево. Образложено је да је то још један од видова борбе против „беле куге“, поред заштите породиља и подстицаја рађања.

Прихваћени су и: Закључак по нацрту Одлуке о условном отпису камате и мировању пореског дуга, Локални акциони план за решавање питања избеглих, интерно расељених лица и повратника у општини Лајковац за период од 2013-2016. године, Акциони план са финансијским планом Канцеларије за младе за 2013. годину, План рада са Финансијским планом Црвеног Крста Лајковац за 2013, Финансијски план Фонда за стипендирање студената и постдипломаца општине Лајковац за 2013. годину.

Размотрен је и прихваћен Извештај о реализацији Локалног еколошког акционог плана општине Лајковац у периоду од новембра 2009-новембра 2012. године са Извештајем о раду консултанта на пословима заштите животне средине за септембар 2012. године, као и Извештај о учешћу општине Лајковац на 4. Сајму локалне самоуправе.

{gallery}2012_12_25{/gallery}