Изложба Драгана Јовановића Гагца у Културном центру

У препуној галерији Културног центра „Хаџи Рувим“ 21. децембра, у предвечерје дана када је био најављен смак света, отворена је изложба слика симболичног назива „Дан Д“ талентованог Драгана Јовановића Гагца, члана лајковачког Клуба аматерских сликара „Арт“. Након поздравне речи директорке лајковачког Културног центра Сузане Јанковић, изложбу је отворила Дара Станојевић из Центра за културу Лазаревац:

– Гаги је један од младих и амбициозних уметника који има врло интересантне идеје и пуно другачије размишља о уметности од већине људи који се данас тиме баве. Ево, сви смо преживели најављену апокалипсу, а ова изложба управо носи наслов „Дан Д“. И то је једна визија, Драганов одговор на масовну светску хистерију по питању пророчанства народа Маје и најављеном смаку света. Он је на свој специфичан, уметнички начин, покушао да пружи одговор и критички се осврне на такву идеју. Драганов уметнички израз може се сврстати у тзв „брут арт“ и дибифеовски ликовни рукопис названом по чувеном уметнику Дибифеу. Идеја тог уметничког израза јесте да се у примитивној уметности, уметности пећинских људи и старих народа пронађе инспирација јер су они можда најбоље схватали суштину живота. С друге стране, тај дибифеовски рукопис Гаги комбинује са старохришћанском иконографијом, тако да по начину третирања боја његове слике подсећају на фреске. Можда вама на први поглед његове слике делују неразумљиво, међутим, када мало дуже останете испред њих, ово о чему вам говорим отвориће вам се пред очима.

Изложба је допуњена перформансом у којем је свако могао да нешто доцрта на платну и ствара заједничку слику са аутором. Драган Јовановић је самосталну изложбу имао и у Центру за културу Лазаревац.

{gallery}2012_12_26{/gallery}