Решен проблем радника „Колубара МБ“ Мали Борак

У седишту Рударског басена “Колубара“ у Лазаревцу данас су председник Општине Лајковац Живорад Бојичић и генерални директор РБ“Колубара“ Милорад Грчић потписали Протокол о исељењу зависног предузећа „Колубара МБ“ Мали Борак, којим је председник Бојичић испунио обећање да ће бити решен радно-правни статус 54 радника ове фирме у стечају.

У Протоколу се, између осталог, наводи „Имајући у виду хитност и неопходност даљег несметаног извођења рударских радова на Површинском копу „Тамнава – Западно поље“ потписници су сагласни да је неопходно што пре извршити исељење запослених и механизације зависног предузећа „Колубара МБ“ Мали Борак из грађевинских објеката на катастарској парцели 776/5 КО Мали Борак.“

На свечаности потписивања протокола генерални директор РБ“Колубара“ Милорад Грчић изјавио је:

– Данас, уочи нове 2013. године могу са задовољством да кажем да проблем „Колубара МБ“ Мали Борак више не постоји. Тамнава – Западно поље може даље несметано да се шири, а нико од запослених неће трпети последице. Познато је да проблем постоји годинама, а да су претходна руководства безуспешно покушавала да га реше. Свих 54 радника из овог предузећа биће у систему РБ „Колубара“ и „Колубара услуге“. Посебно захваљујем председнику општине Лајковац Живораду Бојичићу на максималном доприносу у решавању овог проблема. Свим људима из „Колубара МБ“ желим срећне празнике и поручујем да РБ „Колубара“ мисли о сваком човеку на овим просторима – закључио је Грчић.

Први човек Лајковца није крио задовољство због решеног проблема грађана своје општине и њихових породица:

– У име општине Лајковац и радника „Колубара МБ“ желим да се захвалим директору Милораду Грчићу. Желим да истакнем да нам је у свему овоме човек на првом месту јер радници нису криви што је уведен стечај. Обезбедили смо егзистенцију за 54 радника, притом смо урадили социјалну карту јер годинама нису примали уредну плату. Када смо на седници Скупштини општине доносили одлуку о нашем ангажовању имали смо у виду уговор из 1991. године којом је ТПП „Колубара Мали Борак“, због ширења угљенокопа, прекинула основну делатност, а била је земљорадничка задруга, и преузела обавезу да обавља послове за РБ „Колубара“, као и разне статусне промене које су касније довеле до гашења фирме. Чинили смо оно на шта смо могли да утичемо, односно решавали смо последице свега тога – рекао је председник Бојичић приликом потписивања протокола.

Бојичић је најавио да је следећи корак решавање проблема „Колубаре грађевинар“ и „Колубаре ИГМ“, где је 155 запослених. У јануару ће бити одржана радна конференција за спас ове две фирме, са циљем да буду са стопостотним државним капиталом. Директор „Колубаре“ Милорад Грчић“ је рекао да ће радници бити распоређени према својим квалификацијамма и искуству, као и да ће бити дошколовања и обуке за поједине раднике.

{gallery}2012_12_31{/gallery}