Књижевно вече са добитником НИН-ове награде за 2012.

Само неколико дана по добијању НИН-ове награде за роман године, Градска библиотека Лајковац организује књижевно вече са Александром Гаталицом и представљање награђене књиге „Велики рат“. Разговор са добитником НИН-ове награде одржаће се у петак 18. јануара с почетком у 19 сати, у великој сали Градске куће.

У образложењу жирија наводи се да се Гаталичин роман издвојио од осталих по уметничкој ревизији односа у Првом светском рату. „Пратећи судбине стотинак славних и анонимних књижевних јунака и комбинујући фантастику са документаристичким приступом, Александар Гаталица је начинио убедљиву слику преломних догађаја у светској историји. Супротстављајући се локалном и традиционалистичком погледу на прошлост, Гаталица користи историју као живо поприште људског искуства, дугог пропадања и неугасле наде.“ – речено је између осталог у одлуци жирија којим је председавао Васа Павковић.

Рођен у Београду 1964. године, Александар Гаталица је дипломирао на Катедри за светску књижевност. До сада је објавио 11 књига, веома је познат и као преводилац са античког грчког и као музички критичар. Добитник је награда “Милош Црњански”, “Иво Андрић”, награда Удружења драмских уметника и “Стеван Сремац”. Ради као уредник културе Информативног програма РТС-а.