Десет година хора „Хаџи Рувим“

Мешовити хор Културног центра „Хаџи Рувим“ обележио је 10 година постојања традиционалним годишњим концертом, одржаним у суботу увече у великој сали Градске куће. Хором је дириговао мр Урош Степановић. Као гости, у неколико нумера наступили су Хор Храма Св. Јована Владимира ”Св. Краљ Милутин” и Вокални ансамбл „ФОК“. Концерт је отворен са „Оче наш“ Н. Кедрова и химном „Боже правде“.

На репертоару су била позната дела духовне музике Мокрањца, Ковалског и других аутора, традиционали и народне песме из Србије, посебно са Косова и Метохије, затим Црне Горе и Македоније, а концерт је завршен песмом „Ово је Србија“ у аранжману Јовице Гавриловића. Да воле и поштују градски хор, Лајковчани су показали тако што су испунили свечану салу Градске куће до последњег места.

Хор ”Хаџи Рувим” основан је маја 2002. године на иницијативу неколико садашњих чланица, које су се окупиле уз диригента Славојку Туфегџић, тада наставника музичке културе у ОШ ”Миле Дубљевић” у Лајковцу. Од новембра исте године хору се придружују и мушки чланови, чиме је хор постао мешовити. Окосницу репертоара чиниле су песме старије двогласне српске традиције и уметничке композиције српског романтизма инспирисане музичким фолклором.

Октобра месеца 2004. године хор преузима диригент Јасмина Милојевић, етномузиколог са Групе за теорију уметности Универзитета у Београду. На репертоару су дела духовне музике, духовна и световна дела Стевана Ст. Мокрањца, традиционалне српске песме, као и популарни фрагменти класичне музике и хорске верзије популарних шлагера. Кратко време хором је дириговала Ведрана Теофиловић, чланица хора. Први пут од свог настанка, у октобру месецу 2008. године, хор преузима професионални диригент – Урош Степановић, магистар уметности и асистент на одсеку за музику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Мешовити Хор ”Хаџи Рувим” незаобилазан је у свим значајним градским догађајима, на којима представља праву ”музичку позлату”, како је то назвао књижевник Радован Бели Марковић. Наступали су доста и ван Лајковца: на манифестацијама ”Ђурђеви ступови” у Лазаревцу, ”Тешњарске вечери” у Ваљеву, ”Дани Раче украј Дрине” у Бајиној Башти, на ”Данима Лазаревца”, НУ „Браћа Стаменковић“ у Београду, у убском Дому културе, затим у Сарајеву, Добруну, Вишеградској Бањи, Чајничу, у Јутарњем програму Првог програма националне телевизије, емисији „Квадратура круга“ итд.

Осим новогодишњег, хор „Хаџи Рувим“ има и традиционални осмомартовски концерт, који Лајковчани с нестрпљењем очекују.

{gallery}2013_01_15a{/gallery}