У сусрет великим изазовима

Поводом Божића и православне Нове године, Општина Лајковац је 14. јануара у хотелу „Плодопром“ организовала импресиван новогодишњи коктел којем је присуствовало око 300 званица. Међу њима били су и представници ресорних министарстава, начелник Колубарског управног округа Војислав Јовановић, градоначелници и други представници суседних и пријатељских општина, помоћник генералног директора Електропривреде Србије Драган Вељић, генерални директор Рударског басена „Колубара“ Милорад Грчић, представници јавних предузећа и установа, привреде, културе, спорта, некадашњи председници општине и друге јавне личности Лајковца.

Присутне је поздравио први човек Лајковца Живорад Бојичић и између осталог рекао:

– Поштујући боље обичаје, у погледу јануарских благих дана, окупили смо се, данас и овде, да у пријатељском разговору и добром расположењу саберемо оно добро што смо у минулој години урадили и да се припремимо за оно што нам у овој, 2013. години, ваља чинити ако хоћемо, а хоћемо и морамо, да нашу општину усмеримо путем напретка и бољитка у сваком погледу. Година која је остала за нама, осим што је била изборна, обележена је жестоком кризом и не баш охрабрујућим показатељима, који ће од нас тражити много рада и одрицања и грађанског стрпљења, како бисмо прво зауставили опадајући тренд у свим областима, а онда кренули узлазном линијом, односно путем опоравка, пошто за нас другог пута и нема – ако желимо добро својим потомцима који ће у будућности примити наш терет на своје руке.

Подсећајући да Србију у овој години чекају тешка искушења, председник Бојичић је наставио:

– Од нас се, даме и господо, не очекује да се бавимо собом, унутрашњим трзавицама, каквих за сада нема, него да прионемо на послове – прво да завршимо шта је започето, а упоредо са тим да започнемо оно у чему у општини Лајковац постоји општа сагласност и што је требало, да је среће било, да буде кудикамо раније завршено. Мислим, у првом реду, на завршетак капиталних објеката: спортске хале, доградњу школе у Лајковцу, окончање и изградњу школе у Јабучју, као и коначно пуштање у рад постројења за прераду отпадних вода. Ту су радови на кишној и фекалној канализацији, асфалтирање локалних путева и доградња вртића „Лептирић“ која се прилично отегла… Планирамо и реконструкцију Културног центра, опремање простора за смештај „Чистоће“, Пореске управе и новог предузећа „Услуге“. Уз све то, као никада до сада, определићемо више средстава за социјалне услуге, како би предупредили драстичне случајеве сиромаштва у нашој општини.

Даме и господо, ми смо углавном спремни за нове инвеститоре, уредићемо простор који гравитира према Коридору, свесни повољног геостратешког положаја Лајковца, односно близине важних саобраћајница, али оно што је веома важно – осим пословног амбијента чије се обезбеђење очекује од државе – тиче се нас самих. Ми морамо да од Лајковца и лајковачке општине направимо пожељну средину, примамљиво окружење за потенцијалне инвеститоре и нова радна места. Ту подразумевам готово све сегменте живота: од екологије, дечје заштите, школства, бриге о старима до културе и спорта. Велики су послови пред нама, прави изазови. Тешко је време, али ми немамо другог…. Ово је наше време и ми се морамо показати достојнима, али не толико пред собом колико пред младим нараштајима којима не смемо да оставимо само промашаје и незавршене послове, него добру основу на којој ће даље градити – закључио је председник општине Лајковац Живорад Бојичић.

Посебно место на овој свечаности припало је успешним спортистима, појединцима и клубовима. Велики пехари уручени су најуспешнијим спортски колективима: Женском одбојкашком клубу „Железничар“, члану Суперлиге Србије, и ФК „Железничар“, који је прошле године остварио најбољи пласман од повратка у Српску лигу. За најперспективнији проглашен је кик-бокс клуб „Муња“. Награђени појединци су најбоље фудбалерке Кристина Павковић и Ивана Дамњановић, као и најмлађи каратиста „Железничара“, а већ веома успешни Никола Живковић.

{gallery}2013_01_15b{/gallery}