Промоција НИН-овог романа године

Само четири дана по добијању престижне НИН-ове награде за роман „Велики рат“, књижевник Александар Гаталица представио је своју књигу лајковачкој јавности.

– У Лајковцу сам, стицајем околности, први пут, а позив сам прихватио прошле године када ме је, рекао бих, пријатељ свих нас овде Радован Бели Марковић позвао и рекао ,,мајсторе, доћи ћеш у Лајковац 18. јануара па добио-не добио, НИН-ову награду“. Ето, догодило се да сам добио НИН-ову награду и догодило се оно што је мени необично драго: да је Лајковац прво место у које долазимо Александар Јерков и ја у томе видим и неку симболику – због тога што мислим да, нећу погрешити ако кажем, нема српског писца као што је Радован Бели Марковић и НИН-ова награда неће бити ни коректна ни достојна себе саме док је он не добије – започео је своје обраћање Лајковчанима овогодишњи лауреат најпознатије српске књижевне награде Александар Гаталица.

Гаталица још каже да је реч о роману који жели да опише смрт једне дивне епохе, која се тако и звала – „бел епок“ (belle epoque). То је било време када велике силе у Европи нису ратовале чак 40 година и када је све то стрмоглављено практично за један дан, тако да се нико у Европи томе није могао надати. Био је то велики изазов за писце, то је par excellence тема за роман, описати смрт једне епохе. Читао сам доста докумената, рад је дуго трајао, књига је настајала три и по године, али се исплатио, каже Гаталица.

О роману је говорио и Александар Јерков, професор српске књижевности двадесетог века, књижевни критичар и уредник књиге. И то, као што рече, уредник који ужива ових дана јер је писац који му је поклонио своје поверење, поделио рукопис са њим, добио престижну награду, награду критике за 2012. годину.

– Књига „Велики рат“ Александра Гаталице привлачи нашу пажњу на различите начине. Потребно је много времена да се опишу књижевно-историјске околности, културолошка ширина и захват који овај роман има и наративна техника и поступак који омогућава да реализује естетске вредности, квалитете и питања стила и језика. Мислим да је Александар Гаталица погодио тај тон нашкости, да ви чујете причу као своју, а да одједном видите да та прича обухвата и све оно што је око вас – нагласио је професор Јерков.

“Велики рат” је епски велик, а савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку 20. века. Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства. Усред тог потресног догађаја нижу се неодољиве епизоде о нечему што је и стварно и невероватно, и измишљено и проживљено, тријумфују људска осећања и сенка победе оставља свој траг. У образложењу жирија НИН-ове награде наводи се да се Гаталичин роман издвојио од осталих по уметничкој ревизији односа у Првом светском рату, пратећи судбине стотинак славних и анонимних књижевних јунака и комбинујући фантастику са документаристичким приступом.

Рођен у Београду 1964. године, Александар Гаталица је дипломирао на Катедри за светску књижевност. До сада је објавио 11 књига, веома је познат и као преводилац са античког грчког и као музички критичар. Добитник је награда “Милош Црњански”, “Иво Андрић”, награда Удружења драмских уметника и “Стеван Сремац”. Ради као уредник културе Информативног програма РТС-а.

{gallery}2013_01_22{/gallery}