Светосавска академија

Поводом обележавања Дана Светога Саве, у великој сали Општине Лајковац у петак 25. јануара одржана је Светосавска академија, традиционална свечаност у част првог српског архиепископа и просветитеља.


– Догађаји добијају вредност када с њима стварамо наслеђе и када трају. Тако је и Градска библиотека створила једно наслеђе, а то је Светосавска академија – рекла је у поздравном говору директорка библиотеке Снежана Бугарчић у име организатора свечаности, Градске библиотеке Лајковац.

У присуству свештенства, руководства Општине, професора, ђака, грађана и гостију, празничну беседу одржао је отац Никодим, игуман манастира Рибница. У програму су наступили хор КЦ “Хаџи Рувим” и рецитаторска група лајковачке библиотеке.

– Састали смо се овде вечерас да прославимо онога кога је Христос поставио, који је Христа и род наш прославио. Да одамо част, поштовање и речи похвале достојне оцу нашем Светом Сави, „бесмртном патријарху цркве наше” како га назива његов ћелијски следбеник, преподобни Јустин, у тропару испеваном у част првог архиепископа српског. Поред тога што се назива наставником, учитељем, првопрестолником, просветитељем, апостолима и просветитељима он се опева и као престолник пута који води у живот, рекао је у својој беседи отац Никодим.

Светог саву као школску славу обележиле су основне школе у Лајковцу и Јабучју и средња школа „17. септембар”. Прослава савиндана настављена је у недељу у свим црквама и манастирима у Ћелијама, Боговађи и Марковој Цркви, где су уз свету архијерејску литургију учитељи и наставници са својим ученицима припремили пригодне програме.

Општина Лајковац је припремила поклоне који су уручени свим најмлађим учесницима у програмима прославе Савиндана.

{gallery}2013_01_28{/gallery}