Проблем у Врачевићу се постепено решава

Проблем мештана Врачевића настао због смештаја азиланата до данас је делимично решен, али све иде у добром смеру и за мештане и за тражиоце азила. У претходних пар дана из куће Драгића Стојковића исељен је 41 азилант, односно премештен у Бању Ковиљачу. Преосталих 40 азиланата биће премештено у наредних пар дана, делом у Бању Ковиљачу, а делом у проширене капацитете Центра за азил у Боговађи, где ће уз помоћ локалне смаоуправе бити набављени контејнери за смештај. Све ово речено је данас на седници Општинског већа Лајковца у проширеном саставу, уз присуство комплетног општинског руководства. Седници одржаној у основној школи у Врачевићу присуствовали су и мештани, као и бројни представници медија.

На седници се чуло да ће Центар у Боговађи функционисати до краја маја, до када ће све бити спремно за пресељење азиланата у војни комплекс површине 18 хектара у Врбици, општина Младеновац. Ситуација у Боговађи и Врачевићу очигледно је убрзала налажење решења за квалитетан смештај азиланата у јавном објекту и озбиљнији однос државе према овом осетљивом питању, такође се чуло на седници Општинског већа.

Председник општине Лајковац Живорад Бојичић и председник Месне заједнице Врачевић Зоран Драгићевић подвукли су данас да нико у општини Лајковац није ксенофобичан и да ће овако свима бити боље. Поготово би било ружно да азиланти, када оду у земље у којима су тражили азил, понесу ружну слику о Србији судећи по начину на који су овде били смештени, речено је. И надлежни Завод за јавно здравље Ваљево оценио је смештај у кући Стојковића неусловним.

Идуће суботе у Врачевићу поново ће одржати заједнички састанак општинско руководство и мештани, а најављен је и долазак директора Пограничне полиције, републичког комесара за избеглице и представника осталих надлежних служби, како би све било резимирано са циљем системског решавања ситуације.