За сигурност младих на интернету

У Београду је 7. фебруара одржана конференција за медије поводом обележавања Међународне недеље безбедног интернета и покретања „Националне кампање за борбу против говора мржње на Интернету“. На конференцији су говорили државни секретар Министарства омладине и спорта Републике Србије Ненад Боровчанин, шеф Канцеларије Савета Европе у Србији Антје Ротемунд, координатор Јединице за превенцију насиља Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије Биљана Лајовић, и ПР кампање Марија Минић.


Генерални директорат за демократију Савета Европе покренуо је глобалну кампању за борбу против говора мржње на Интернету, чији је циљ смањење насиља у виртуелном простору и стварање безбеднијег интернет окружења. Кампања ће бити један од приоритета омладинског сектора СЕ за период 2013-2015. године, а све земље чланице су позване да је активно спроводе на националном нивоу, уз укључивање свих релевантних актера. Кампања подстиче упознавање младих у Србији са питањима (зло)употребе Интернета, дискриминацијом и говором мржње на социјалним мрежама и њиховим последицама. Циљ је промоција правилне употребе Интернета међу младима, нарочито имајући у виду скорашње забележене случајеве насиља путем Интернета. Пример исмевања на Фејсбуку девојчице из Ваљева је само најновији у низу сличних примера.

Министарство омладине и спорта је покренуло формирање Националног комитета кампање који ће обухватити све релевантне факторе, почевши од министарстава, тужилаштва до цивилног сектора. Осам омладинских организација се удружило поводом обележавања Међународне недеље безбедног интернета, како би пружило подршку Министарству омладине и спорта и овим путем јавности скренуло пажњу на значај проблема.

Министарство омладине и спорта као једног од својих најзначајнијих партнера на локалном нивоу препознаје канцеларије за младе. С тим у вези, а поводом покретања националне кампање за борбу против говора мржње на Интернету, координатор канцеларије за младе општине Лајковац Радован Бајић изјавио је:

– Као и до сада, Канцеларија за младе општине Лајковац радо и активно ће се укључити у овај, по нама, веома значајан пројекат, који је подржан и од Министарства омладине и спорта. Канцеларија за младе општине Лајковац је прва у Србији осмислила и ушла у реализацију пројекта „Израда сајта и других интернет презентација Ђачког парламента“, тако да је ово изванредна прилика да се паралелно уђе и у кампању за борбу против говора мржње и насиља на интернету.

Координатор канцеларије за младе Радован Бајић истакао је и да ће ускоро бити објављен конкурс за слоган кампање, као и за кратке промо видео клипове који би илустровали како млади виде проблем говора мржње на Интернету и начине борбе против њега. Сви млади су позвани да дају свој предлог слогана и/или пошаљу видео клип, а аутори изабраног слогана и најпопуларнијег клипа ће добити и вредну награду.

Канцеларија за младе Општине Лајковац