Завршена Зимска школа пољопривреде

Последњим у низу од четири предавања, које је у фебруару организовала Општинска управа Лајковац, завршена је Зимска школа пољопривреде. Савете и упутства дали су стручњаци из шест познатих семенских кућа и три произвођача средстава за заштиту биља. Забележено је изузетно велико интересовање – сваког уторка у великој сали Општине окупљало се око стотину пољопривредника.

– У пољопривреду се мора улагати, уз примену савремених знања, да би се остварили очекивани резултати. Наши људи су то схватили па смо на сваком предавању имали одзив око сто пољопривредника. И поред ослањања на Рударски басен „Колубара“ и велики број Лајковчана запослених тамо, наша општина је била и остала пољопривредна и тако треба размишљати у будућности, када ће се резерве угља смањивати. Пољопривредна производња је фабрика под небом и зависи од много услова. Произвођачи се сналазе, користе своја и друга искуства и савете, комбинују различите врсте семена и агротехничку заштиту – изјавио је поводом завршетка Зимске школе Живота Молеровић, шеф Одељења за привреду и имовинско-правне послове Општинске управе Лајковац.

Радивој Милановић из Јабучја, који обрађује око 4,5 хектара, од чега 2,5 под кукурузом, каже да им предавања значе пуно, да има пуно тога да се чује и примени у пракси. Радомир Ћатић из истог села наводи да се труди да сваке године нешто унапреди, поготово променом хибрида због суше. На шест хектара под кукурузом користи хибриде три различита произвођача.

{gallery}2013_02_28{/gallery}