Професионална оријентација и адолесценција

Радионицама о професионалној оријентацији за ученике осмог и адолесценцији за ученике седмог разреда ОШ „Миле Дубљевић“, настављене су активности Савета за борбу против наркоманије у другом полугодишту. Светлана Ковачевић, помоћник директора основне школе „Миле Дубљевић“, изразила је задовољство сарадњом са Саветом:

– Школа има јасну одговорност према одрастању деце и превазилажењу проблема на које они наилазе. Школа организује низ радионица у сарадњи са Саветом за борбу против наркоманије у општини Лајковац. Циљ радионица и сарадње школе и Савета јесте промовисање здравих стилова живота. Од почетка године одржане су три радионице и то: Методе и технике успешног учења, Одрастање и промене које оно носи и Професионална оријентација.

Мила Митровић, председник Савета за борбу против наркоманије општине Лајковац о актуелним и будућим програмима каже:

– Са школом имамо добру сарадњу. Циљна група за ову едукацију је адолесцентска популација. Прошле недеље је одржано предавање о техникама учења и ученици петог разреда су први пут били у ситуацији да се сретну са неким од активности Савета, сматрам да је то добар увод у интерактивну комуникацију и размену мишљења и искустава. Данас имамо две нове теме. Сматрамо да професионална оријентација може доста помоћи ученицима осмог разреда у одабиру будућих занимања, која ће бити у складу са њиховим интелектуалним способностима, афинитетима и могућностима. Друго предавање и разговор је за ученике седмог разреда на тему „Адолесценција и промене које то прате“. Циљ је да се кроз дијалог отклоне разне недоумице, проблеми који су присутни у овом кризном периоду, што је одличан начин да превазиђу своје проблеме и каналишу енергију кроз неке хобије. У наставку предвиђеног плана, 11. марта 2013. године, Савет је планирао реализацију трибине коју ће одржати Кристина Цвејанов, вршњачки едукатор, на тему „Дроге корак до дна“. Ову трибину смо реализовали и пре две године и имамо позитивно искуство. Завршни програм у другом полугодишту биће пројекат „Здрав живот“, који је одобрило Министарство просвете. Обухвата три сегмента: монодраму – исповест мајке младог наркомана коју изводи глумица Нада Блам, друго је предавање неуропсихијатра проф. др Јована Марића о штетним дејствима психоактивних супстанци, здравим стиловима живота и здравим обрасцима понашања; трећи сегмент је исповест познате певачице Снежане Мишковић – Викторије, која ће говорити о својим искуствима у периоду зависности од дроге и мукотрпном процесу лечења.

Радионице о професионалној оријентацији и адолесценцији водиле су педагог Јасмина Момчиловић и психолог Мира Михајловић из ваљевске агенције „СКАН“.

{gallery}2013_03_01{/gallery}