Инфраструктурни и грађевински радови

Пре почетак грађевинске сезоне, председник Општине Живорад Бојичић најављује које ће инвестиције и радови ове године бити финансирани из општинског буџета, као и од надокнада за експлоатација угља од Рударског басена „Колубара“.


Ускоро крећу припрема и асфалтирање 3,2 километра локалних и некатегорисаних путева, а на управо завршеном тендеру за извођача радова изабрано је предузеће „Колубара грађевинар“. Када буде усвојен буџет Фонда екологије, Дирекција за изградњу и уређење Лајковца расписаће јавни позив за реконструкцију пола километра пута Р-101 ка Јабучју, са пратећим објектима, као и за завршетак улице Димитрије Туцовића са свим попречним улицама у насељу са десне стране Београдског пута.

– У складу са обећањима да ћемо завршити све започете инвестције, наставили смо изградњу објеката који су започети пре више година, а финансирани су од ренте од РБ „Колубара“. Привели смо изградњу кишног колектора у насељима између пруге Београд – Бар и реке Колубаре, од Пепељевачке рампе до Јолића воденице, где је планирано 25 милиона динара до њиховог пуштања у употребу. Од 35 милиона за изградњу локалних и некатегорисаних путева, 20 милиона ћемо употребити за све путеве где то буде неопходно. Изградња Хале спортова се одвија по плану, а упоредо са тим уређују се зелене површине, терени за мале спортове и приступне саобраћајнице. На амбуланти у Врачевићу грађевински радови су завршени, када решимо проблеме са водом објекат ће бити поново у функцији. За завршетак радова на школи у Јабучју препрека су правни проблеми са извођачем радова, а постоје и недостаци на објекту које треба отклонити. Адаптација школе у Лајковцу је завршена, а поправка крова на старом делу школе и изградња амфитеатра биће готови за време летњег распуста. Доградња вртића „Лептирић“ само што није почела, што је лајковачкој Дирекцији званично потврђено из „Колубара Грађевинара“. Остало је још да се РБ „Колубара“ изјасни о признавању разлика у ценама, које су уговорене пре годину и по дана – каже председник Бојичић.

У 2013.предвиђена су и средства за реконструкцију и доградњу Културног центра, за уређење манастира у Боговађи и Ћелијама, за завршне радове на парохијском дому у Лајковцу, као и на црквеним домовима у Јабучју и Степању.