Радионице посвећене превенцији болести зависности

У организацији Савета за борбу против наркоманије општине Лајковац, у ОШ „Миле Дубљевић“ радионице на тему превенције болести зависности одржало је удружење „Добри људи“ из Ваљева. Удружење је познато по раду на превенцији зависности кроз различите облике рада, укључујући и позоришну представу „Никад хероин“ која је играна широм Србије и ван њених граница. „Дроге – корак до дна“, назив је интерактивне радионице коју је са ученицима шестог и седмог разреда водила Кристина Цвејанов, вршњачки едукатор.

– Поред различитих видова едукације које спроводимо, ова данашња је стварно карактеристична. То су четрдесетпетоминутна предавања, која су углавном интерактивна и баве се разлозима због којих млади људи улазе у болести зависности. Покушавамо деци да објаснимо како изгледа тај почетак и замке које се пред њих постављају на самом почетку уласка у болест зависности, не само од наркотика него и од алкохола. Покушавамо да их оснажимо да се одупру овим замкама, да постану храбри и кажу „не“, да одбију наговарања од стране својих вршњака и да негују здраве стилове живота. Ми смо до сада у општини Лајковац реализовали неколико циклуса предавања и увек нам је драго када нас позовете, јер сматрамо да свака генерација у овом критичном периоду, у време уласка у пубертет, треба да прође ту врсту обуке и спремно дочека искушења приликом сазревања и преласка из дечјег у младалачко доба – рекла је Кристина Цвејанов из удружења „Добри људи“.

Ово је само једна од активности Савета за борбу против наркоманије у другом полугодишту. Завршни програм биће пројекат „Здрав живот“, који је одобрило Министарство просвете.

{gallery}2013_03_11{/gallery}