Свечарски концерт хора „Хаџи Рувим“

Најлепши поклон дамама Лајковца и њиховим пратиоцима свакако је био традиционални осмомартовски концерт мешовитог хора Културног центра „Хаџи Рувим“. Овога пута хор је приредио својим суграђанима нешто другачији доживљај, односно право музичко-поетско вече. Осим 10 композиција, које је извео хор, у програму су учествовали ученици Музичке школе, као и рецитатори са неким од најлепших љубавних стихова. Велика сала Градске куће била је испуњена до последњег места, атмосфера одлична, свечарска. Суграђане је на почетку вечери поздравила Сузана Јанковић, директорка Културног центра.

Хор је под диригентском палицом мр Уроша Степановића извео махом изворне и народне песме, тзв. традиционале из различитих крајева Србије (Врање, Косово, Рашка…) и Македоније, попут „Јаре моје“, „Ој ружице румена“, „Заспо Јанко“, „Жубор вода жуборила“, „Јовано, Јованке“, „Македонско девојче“… али и староградску „Док палме њишу гране“ Жарка Петровића, као и „Јано“ Љубе Нинковића. Солисти су били Сузана Тасић, сопран и Ивана Ђурђевић, алт. Хор је поентирао тамбурашким сплетом у којем су се нашле чувене војвођанске староградске, али и циганске песме.

Гости концерта, млади ученици одељења Музичке школе „Живорад Грбић“ имали су запажен наступ. Кристина Бојичић је одсвирала део из „Концерта за виолину“ Оскара Ридинга, док је на гитари Алекса Пејкић извео „Наполеонов плач“ Ј. Саба, Радован Божић „Љубавну серенаду“, а Алекса Стојановић „Choros“ Д. Семенцата и „Alman“ Р. Џонсона.

Стихове Десанке Максимовић, Пере Зупца, Бранка В. Радичевића, Данице Ђурић и Веронике Порумбаку говорили су Даница Ђурић и Зоран Белошевић.

Хор ”Хаџи Рувим” је недавно, новогодишњим концертом, обележио десет година постојања. Основан је 2002. године на иницијативу неколико садашњих чланица, које су се окупиле уз диригента Славојку Туфегџић, тада наставника музичке културе у ОШ ”Миле Дубљевић” у Лајковцу. Од новембра исте године хору се придружују и мушки чланови, чиме је хор постао мешовити.

{gallery}2013_03_12{/gallery}