Осма пчеларска изложба у Лајковцу

У вароши на Колубари у недељу је, у присуству великог броја чланова удружења и гостију, одржана осма Пчеларска изложба. Традиционалну изложбу организовало је Друштво пчелара Лајковца, под покровитељством Општине Лајковац и бројних спонзора. Изложба меда, производа од меда и пчеларске опреме одржана је на платоу испред Градске куће, док је стручни део одржан у великој сали општинског здања. И ове године окупио се велики број излагача и пчелара из Пожеге, Косјерића, Зрењанина и других градова Србије, а није мањкало ни посетилаца.

Изложбу је отворио председник општине Живорад Бојичић, који је овом приликом рекао:

– Попут великог броја општина, иницирали смо и тражили измену члана 13. републичког Закона о субвенцијама у пољопривреди, где смо тражили да се омогући локалним самоуправама које имају средстава да могу на свом подручју, за своје пољопривредне произвођаче, за своје домаћине, директно да дају субвенције као што смо радили у прошлој години, укључујући и пчеларе.

О пчелама, меду и пчелињим производима говорио је председник Друштва пчелара Лајковац Милован Јовановић. Он је уједно и представио лајковачко удружење:

– Имамо 30 чланова, ту су још њих петнаестак који нису чланови СПОС-а или су чланови неког другог удружења. Имамо известан број пчелара који имају озбиљнију производњу тако да имају пласман меда на велико. Друштво је у поступку обезбеђивања сопствених просторија, у којима би се бавило врцањем меда, а имамо већ просторију коју користимо за производњу погача. Тако да покушавамо да направимо да радимо што више код нас, а што мање да зависимо од тржишта и евентуално неквалитетних производа који се могу наћи на нашем тржишту.

Присутне је поздравио и чувени лајковачки књижевник Радован Бели Марковић, чији су преци такође били пчелари, поготово деда Властимир Марковић из Ћелија. У пригодном програму учествовали су лајковачки основци.

У стручном делу изложбе са новим информацијама обратило се руководство Пчеларске организације Србије, а затим су одржана два предавања: „Пчелињи производи у служби здравља људи“ била је тема излагања Живке Влајковић, док је о производњи матица и млеча говорио Милета Марковић.

{gallery}2013_03_26{/gallery}