Подршка формирању Регионалне хитне службе

На састанку који је организовао начелник Колубарског округа Војислав Јовановић, председници свих шест општина су се сложили да подрже иницијативу Здравственог центра Ваљево, коју је подржало и Министарство здравља, за формирање Регионалне службе хитне помоћи.


Изградњом новог објекта Хитне службе пре две године, опремањем и модернизацијом возног парка, општина Лајковац има све услове да се на адекватан начин укључи у пројекат формирања Регионалне хитне службе. На овај начин ће бити отворена и нова радна места за одређени број незапослених медицинских радника.

– У претходном периоду, укључујући и ову годину, ми смо кроз програм финансирања сеоских амбуланти омогућили рад већег броја лекара и медицинских сестара мимо редовног финансирања Републичког завода за здравствено осигурање. На тај начин смо већ оспособили неколико радника који возе санитетска возила, медицинске сестре које већ раде у оквиру Хитне службе, тако да ми практично немамо ниједног незапосленог лекара са подручја наше општине. Они су тако стекли одређено искуство које им је неопходно за рад у оквиру Регионалне хитне службе – каже овим поводом председник општине Лајковац Живорад Бојичић.

У циљу унапређења медицинских услуга, у Лајковцу је покренут и поступак дигитализације комплетног система за дијагностиковање Дома здравља, а Здравствени центар Ваљево је поклонио Лајковцу и мамограф за дијагностику тумора дојке.

– Захваљујући томе што је ЗЦ Ваљево набавио нови мамограф, стари је, који је донација јапанске владе, поклонио нама. У оквиру дигитализације Дома здравља, мамограф ће бити инсталиран у наредних месец дана у служби рентгена. Омогућићемо свим нашим суграђанкама прегледе у Лајковцу, све ће бити повезано са колегама у ЗЦ Ваљево и у току дана ће резултати бити готови. Организоваћемо превоз за све жене са територије општине Лајковац које желе да обаве мамографски преглед – каже Бојичић.

Осим тога, Општина Лајковац је међу првима омогућила брачним паровима пријављеним на територији ове општине бесплатан програм вантелесне оплодње у новоотвореном Центру у ЗЦ Ваљево.
{gallery}2013_04_02{/gallery}