У Србији су афоризми на сваком кораку

„Хоћу све и нећу ништа, могу свашта, а не морам ништа“, „Ако су деца ваша слика и прилика, често вам се дешава да можете само да се сликате“, само су неки од афоризама Радоја Блажића, чија је прва самостална књига „Али,шта фали“ представљена у великој сали Градске куће као део програма „Дани Лајковца“.

Радоје Блажић је секретар Средње школе „17. септембар“, а већ 15 година бави се писањем афоризама, сатиром, поезијом. Афоризми су му највише објављивани у емисијама Радио Београда „Караван“ и „Тканица“, а нашли су своје место и у збиркама више аутора. Чест је учесник заједничких књижевних вечери афористичара.

Зашто баш наслов „Али,шта фали“, објашњава аутор:

– Колико год да јесте, увек мало фали! Шта год радили, увек вам се чини да вам још мало недостаје: студенту један дан да добро спреми испит, фали вам увек новца, када нешто купите мислите да је требало ипак нешто друго узети – увек у животу нешто фали. У Србији је такав живот и менталитет људи да се афоризми срећу на сваком месту, само их треба препознати. С обзиром да у Србији има пуно догађаја и тема за афоризам, биће тога још, наравно. Афоризам је основна форма којој се бавим, али ћу вероватно у будућности радити и друге, рецимо монодраме са пуно хумора и сатире – изјавио је Блажић на својој књижевној вечери.

У програму су учествовали Владимир Путник, дугогодишњи редитељ Радио Београда – уредник емисија „Код два бела голуба“, „Јовановићи“, „Тканица“ и многих других, глумац Милан Милосављевић из Београда (познатији као Прикић из серије „Бела лађа“), песникиња Милијана Божић из Ваљева, убски фрулаш Миљко Ивановић и Дечји хор Културног центра „Хаџи Рувим“ из Лајковца.

{gallery}2013_07_27a{/gallery}