Љиљана Хабјановић Ђуровић о новој књизи

Лајковчани су имали задовољство да се на својој манифестацији „Дани Лајковца“ синоћ друже са најтиражнијом српском списатељицом Љиљаном Хабјановић Ђуровић. Уз разговор о укупном опусу Хабјановићке, овом приликом је представљен њен последњи роман „Сјај у оку звезде“, објављен прошле године. Уводну реч дао је њен угледни колега, а наш суграђанин, Радован Бели Марковић, док је разговор водила директорка Градске библиотеке Лајковац Снежана Бугарчић..

О свом последњем, једанаестом роману „Сјај у оку звезде“, Љиљана Хабјановић Ђуровић каже:

– Најновији роман „Сјај у оку звезде“ је прича о снази вере, о стваралаштву и жртви, о даровима Духа Светога, о невидљивој светлости икона, о женама које су мењале историју византијског царства и историју хришћанства. Радња романа дешава се у другој поливини 8. и другој половини 9. века у Цариграду, то је период иконоборства, време када су по наређењу византијских царева, уз пристанак патријарха, иконе биле јавно уништаване, а они који су их сликали и волели били су прогањани. Главне јунакиње романа су три изузетне жене, две од њих су византијске царице, Ирина и Теодора, које су волеле и поштовале иконе, а трећа је сликарка Лилија. Све три су се на свој начин бориле за иконопоштовање.

Велики тираж својих књига ауторка коментарише овако:

– Веома сам захвална Богу на милости коју мије дао, јер је могао дати и некоме другом и трудим се да својим животом то оправдам. Такође сам веома захвална својим читаоцима, они су ме створили, читаоци одређују моје место на нашој књижевној сцени, моји читаоци су били са мном када је све друго било против мене. Увек када завршим нову књигу надам се да их нећу разочарати и да ћу њихово поверење оправдати Већ годину дана радим на новом материјалу и могу само да најавим да ће бити из мог духовног циклуса.

Љиљана Хабјановић Ђуровић je аутор више бестселера и наша најтиражнија књижевница. Њених 11 романа, објављених у више издања, продато је у милион примерака. Најпознатији су „Женски родослов“, „Пауново перо“, „Петкана“ и „Игра анђела“. Пет година узастопно била је најчитанији писац у Србији, по подацима библиотека. Добила је пет награда “Златни бестселер”, две награде “Специјални златни бестселер”, две награде “Хит либер”, награду “Кочићево перо”.

Романи Љиљане Хабјановић Ђуровић преведени су и објављени у Чешкој, Грчкој, Италији, Хрватској, Македонији, Румунији, Украјини, Белорусији и другим земљама..

Организатор књижевне вечери са Љиљаном Хабјановић Ђуровић била је Градска библиотека Лајковац.

{gallery}2013_07_27b{/gallery}