Веће о ребалансу и новој цени воде

Усвајањем Предлога Решења о давању сагласности на Ценовник комуналних услуга ”Градске чистоће” на данашњој седници Општинског већа, напокон је стављена тачка на вишемесечне преговоре између руководства општина Лајковац и Лазаревац и комуналних предузећа око цене воде за Лајковчане са извора у Непричави. Према одлуци Општинског већа, коју треба да верификују одборници на сутрашњој седници Скупштине, ЈПКП „Лазаревац“ ће ЈКП „Градска чистоћа“ Лајковац фактурисати воду по цени од 50, односно 54 динара по кубном метру, док ће раније испостављени рачуни са троструко већим износима морати да се коригују.

Новим ценовником предвиђене су више цене воде, додуше са две тарифе за домаћинства у зависности од потрошње. Домаћинства која троше до 40 кубика воду ће плаћати 78,26 динара по метру кубном, а канализацију 9,04 што је укупно 87,3 динара. Цена кубног метра за оне који потроше преко овог лимита је 117,39 динара, док ће домаћинства са неисправним водомером плаћати и преко 150 динара. Цена воде за правна лица и власнике пословних простора са исправним водомерима износиће 193,97 динара, а канализације 30,9 динара.

Нови ценовник за грађане важиће од 1. септембра. С обзиром да ЈПКП „Лазаревац“ ову цену примењује од 1. јуна, разлику ће субвенционисати Општина Лајковац из буџета, годишње ће то прећи 30 милиона динара. Зато је председник Бојичић истакао да акценат треба ставити на смањење губитка на мрежи који износи 65 одсто, са циљем побољшања снабдевања грађана, а квалитет извора у Непричави већ је одличан, један од пет најбољих у држави. Убудуће ће и мештани Непричаве плаћати исту цену као остали становници јер је на данашњој седници стављена ван снаге одлука из маја 2011. по којој су они били у повлашћеном положају. Наплата је око 65 процената и то такође треба поправити, закључак је Општинског већа.

Веће је дало сагласност на Предлог Одлуке о другом ребалансу буџета општине Лајковац за 2013. годину. До ребаланса долази због могућности да се према новом Закону о јавним набавкама општински буџет планира две године унапред, чиме је градским и општинским дирекцијама за изградњу омогућено да започну веће инвестиције, за које није могуће издвојити новац само у једној години. Општина Лајковац је искористила ту могућност и почела радове на реконструкцији пута за Јабучје, односно у улици др Боје Марковића, који се ради фазно.

На данашњем заседању усвојено је свих 18 тачака дневног реда. Осим споменутих, најбитније су и усклађивање програма рада јавних предузећа „Градска чистоћа“ и Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац, измене Финансијског плана „Градске чистоће“, друге измене Програма коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине и Програма за унапређење услова живота локалне заједнице за 2013. годину, извештаји о реализацији годишњих програма спортских организација за период април-јун. Размотрено је више захтева удружења, спортских клубова и грађана.