Марко Милосављевић победник изложбе сименталаца

Познати фармер Марко Милосављевић из Дучића победник је 32. изложбе приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу. Његово грло, крава Рада, проглашено је за најквалитетније на традиционалној смотри. Он је имао и најбоље колекције првотелки и биковских мајки, његова грла освојила су појединачне награде у категорија првотелки (прва пратиља) и јуница (трећа пратиља).


Шампионка у категорији јуница је Маза Видосава Читаковића из Горњег Мушића, код првотелки грло Беба Милоша Блажића из Јабучја, а најбоља јуница је Каћа власника Војина Јеротића из Врховина. Најквалитетнију колекцију јуница имао је Војин Јеротић, а крава Видосав Читаковић. Специјалне награде општине Лајковац добили су Александар Жујовић из Врачевића, за 100 хиљада литара млека предатих за годину дана, и Милош Јанић из Пепељевца за учешће на све 32 изложбе сименталаца.

 

Најбоље пласирани сточари добили су новчане (у распону од 12 до 30.000 динара) и робне награде, а свим учесницима покривени су трошкови допремања грла. Учествовало је 146 грла. Генерални покровитељ је била Општина Лајковац, која је за смотру издвојила 1,5 милиона динара, а учествовали су и бројни спонзори. Изложбу је посетила делегација Института за сточарство Народне републике Кине, а присутнима се обратио председник Општине Живорад Бојичић, који је уручивао награде заједно са председником Општине Мионица Драганом Гавриловићем.

Пре проглашења најбољих одржано је јавно снимање емисије “Прела и посела”, уз учешће фолклорних ансамбала из Лајковца и Бањана, инструменталиста и певача. У пратећем програму организоване су изложбе народне радиности, пољопривредне опреме и сточне хране.

За општину Лајковац: PR агенција „Приступ“