У сусрет стогодишњици Колубарске битке

У Градској кући у Лајковцу одржана је Пета седница Савета Kолубарског управног округа. Чланови Савета изнели су иницијативу за формирање републичког и регионалног одбора за обележавање стогодишњица Колубарске битке у 2014. години, који ће бити упућен Влади Републике Србије, и разматрали идеје о програму.

Седници Савета присуствовали су начелник Колубарског управног округа Војислав Јовановић, председници општина Лајковац, Љиг, Обреновац и Осечина, Живорад Бојичић, Миодраг Старчевић, Мирослав Чучковић и Ненад Стевановић, заменик председника ГО Лазаревац Бојан Стевић, помоћник градоначелника Ваљева Витомир Митровић и књижевник Радован Бели Марковић.

– Данашња седница је покретање идеје да Влади Републике Србије предложимо људе за Организациони одбор обележавања великог јубилеја – 100 година Колубарске битке. Укључене су све општине које гравитирају сливу реке Колубаре, општине које су историјски значајне за један од највећих датума српке војске, један од ретких датума признатих у целом свету, то је у историји ратовања пример како се то ради витешки и достојанствено у интересу свога народа. На данашњој седници ћемо Влади Србије предложити људе за Организациони одбор те прославе, сви ћемо изнети своје идеје, амбиције и све што ће остати као траг тог важног датума. Наш циљ је да у свим општинама, које су битне и значајне дуж реке Колубаре, остане неко обележје, некакав простор, који ће у будућности дати још више дати на значају датуму који следеће године славимо. Постоје предлози, сугестије из појединих општина. Организациони одбор ће дефинисати све идеје и програме оног тренутка кад га Влада Србије формира, тада ћемо прихватити сугестије појединих општина, све програме дешавања и шта је то што ћемо пратити инвестиционо и идејно, али ће свака од општина бити покретач идеја, док ће Одбор, који буде фомирала Влада, бити тај који ће спроводити пројекте – рекао је на седници Војислав Јовановић.

Савет ће предложити председнику Владе Србије чланове Организационог одбора за обележавање 100 година од Колубарске битке, која се одиграла на овим просторима. Идеја је да у састав овог тела буду именовани председници општина из слива реке Колубаре, истакнути књижевници, уметници, јавни радници, сви они који могу дати значајан допринос програму обележавања.

Свака општина ће доставити своје предлоге и програм за обележавање на својој територији, а улога Организационог одбора биће да то обједини у целовит програм обележавања. Формиран је тим који ће даље разговарати са Владом Србије о формирању одбора и припреми манифестације. Очекује се да Влада формира Републички одбор, да одобри формирање Регионланог одбора који би био задужен за координацију рада општинских одбора и реализацију прославе на подручју општина Колубарског округа, Лазаревца и Обреновца.

Председник Живорад Бојичић изнео је идеју Општине Лајковац да се мост на Колубари на којем се одвијала битка, а који није у функцији, претвори у ликовну галерију са спомен-собом Колубарске битке.

{gallery}2013_10_14a{/gallery}