Завршна свечаност Месеца правилне исхране

У великој сали Градске куће у Лајковцу јуче је одржана завршна свечаност манифестације “Октобар-месец правилне исхране”, чији је домаћин био лајковачки Дом здравља.

Приређена је изложба здраве хране и најбољих ликовних и литерарних радова деце са подручја Колубарског округа на тему “Шта једемо, како и зашто”, изабраних на конкурсу у оквиру кампање „Октобар-месец правилне исхране“ и поводом обележавања 16. октобра – Светског дана хране. Наградни конкурс је спроведен у сарадњи Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, Завода за јавно здравље Ваљево и Дома здравља Лајковац.

Изложбу је отворио председник општине Лајковац Живорад Бојичић:

– Част ми је да у име Општине Лајковац могу да Вас поздравим, као домаћин овогодишњеих додела награда за најбоље литерарне и ликовне радове на тему здраве хране. Знање стечено о здравој храни у најранијем детињству и примена тих знања у животу је нешто најбитније – да будете бољи, здрави и дуговечни. Надам се да ће вам ове скромне награде дати мотив и да следеће године учествујете на наградном конкурсу, а самим тим и у едукацији ваших вршњака и родитеља о правилној исхрани и њеном значају за ваше здравље и здравље ваших најближих.

Деца су показала висок ниво знања на тему здраве исхране, а јако је важна благовремена едукуција, нагласио је данас др. Љубиша Стевановић, начелник Центра за хигијену ваљевског Завода за јавно здравље. Он је истакао да се деца најбоље хране док су под контролом родитеља, васпитача и учитеља.

Малишани из вртића са подручја Колубарског округа извели су пригодан програм, након чега су уручене награде најуспешнијим учесницима ликовног и литерарног конкурса, као и захвалнице свима који су током октобра подржали манифестацију и кампању здраве хране.

На конкурс је стигло више стотина радова, а изабрани су најбољи у категоријама предшколаца, ученика од I до IV и од V до VIII разреда. У категорији предшколаца за ликовни рад прву награду освојиле су сестре Лана и Мина Гошњић из ПУ „Љиг“, док је прва групна награда припала групи из ПУ Уб, коју су предводиле васпитачице Санда Кандић и Наталија Поповић. Прву награду у конкуренцији од првог до четвртог разреда освојио је Живојин Шљиваковић, ученик првог разреда ОШ „Свети Сава“ из Попучака, док је међу ученицима од петог до осмог разреда најбоља била Наташа Лапчић, ученица VIII-2 ОШ «Миле Дубљевић» из Лајковца.

Прву награду за најбољи литерарни рад освојио је Митар Симовић, ученик петог разреда ОШ „Драгољуб Илић“ из Драчића, подручје града Ваљева.

{gallery}2013_10_22{/gallery}