Ситуација са тражиоцима азила

Ситуација са превеликим бројем азиланата за које нема места у Центру за азил у Боговађи изгледа да напокон добија расплет. Када се све сагледа, очигледно је да су мештани Боговађе (па и Лајковчани генерално) показали највећу толеранцију и стрпљивост. Започета протестом мештана Боговађе и околних села, ситуација је кулминирала жестоким протестом Обреновчана који живе у околини ТЕНТ-а, који нису дозволили ни да азиланти изађу из аутобуса, а наставила се у последња два дана и протестима мештана Врачевића.

По угледу на Обреновчане, око 50 мештана Врачевића аутомобилима и тракторима блокирало је пут Врачевић-Боговађа не дозвољавајући да се за око 100 азиланата из азијских и афричких земаља, који су смештени у две куће у том селу, допреми храна. Mештани тврде да је у те две куће у Врачевићу број азиланата и већи и да неће дозволити да се азиланти уселе у преостале четири куће, чији су власници учествовали на тендеру Комесаријата за избеглице Србије за издавање кућа за смештај азиланата. У Центру у Боговађу је смештено 170 азиланата, а без смештаја је већ неколико месеци око 300 азиланата из афричких и азијских земаља.

Члан Савета месне заједнице Врачевић Живомир Жујовић рекао је Танјугу да је окупљање вид протеста и начин да се мештани тог села изборе за своја права и најавио да ће прекинути блокаду уколико привремени азил буде дислоциран на другу локацију. У супротном, мештани ће у недељу блокирати Ибарску магистралу.

“У нашем селу на насилан начин је усељено од 120 до 150 тражилаца азила у једну већу и једну мању породичну кућу. У тим породичним кућама нема основних услова за живот људи и постоји велики ризик од појаве заразних болести због нехигијенских услова.”, рекао је Жујовић.

Он је рекао и да их је у току дана посетио и комесар за избеглице Владимир Цуцић и представници општине.

“Имамо њихово обећање да ће овај привремени азил бити дислоциран на другу локацију. Чим се то деси прекидамо блокаду, а ако се не деси, у недељу идемо да блокирамо Ибарску магистралу”, рекао је Жујовић који је демантовао поједине наводе да мештани спречавају дотурање хране и воде азилантима.

Иначе, блокада локалног пута је уследила након целодневне драме азиланата из Авганистана, Пакистана и других држава, којима група мештана није дозволила да се уселе у бараке недалеко од Обреновца.Драма је окончана тако што су они привремено смештени у хотел “Обреновац”. Једна од барака је била и запаљена.

Влада Србије је раније данас најоштрије осудила испољено насиље и подметање пожара у објекат намењен за смештај тражилаца азила у Обреновцу и одредила објекте за њихов привремени смештај. Влада је одредила објекат Предузећа за пружање угоститељских услуга и трговину САВА -ТЕНТ у Обреновцу, за привремени смештај и обезбеђивање основних животних услова лицима која траже азил у Републици Србији. Тражиоци азила биће смештени и у објекте на територији општина Сјеница и Тутин, на основу сагласности добијених од тих општина, такође су најавили представници Владе.