Азиланти се исељавају из Врачевића

У току је премештање азиланата из месне заједнице Врачевић, који су се налазили на отвореном простору и у две приватне куће. Према одлуци Владе Републике Србије тражици азила биће смештени у Панчево, Обреновац, Тутин и Нови Пазар, изјавио је за РТВ „Гем“ Горан Миловановић, заменик председника општине Лајковац.

Након обуставе блокаде села Врачевић, коју су организовали мештани због великог броја азиланата за које није било места у Центру за азиланте у Боговађи, на заједничком састанку представника Владе Републике Србије и општине Лајковац, одлучено је да тражиоци азила буду премештани на друге локације. Закључено је да се адекватан смештај, ван Врачевића и Боговађе, за азиланте који се налазе на отвореном простору и у приватним кућама обезбеди ван овог подручја, као и да се стави ван снаге Јавни позив за издавање приватних кућа.

У наредном периоду, очекује се нови талас тражиоца азила, који се налазе на македонско-српској граници, што може створити додатне проблеме, каже заменик председника. Миловановић тврди да је ситуација у прихватном центру у Боговађи тренутно мирна. Подсећа да су мештани имали добру сарадњу са азилантима, али да је проблем настао када је њихов број премашио број мештана.