Мамограф у Дому здравља Лајковац

У Лајковцу је свечано пуштен у рад мамограф, специјални рендген апарат за снимање дојке, веома значајан за рано откривање и превенцију учесталог малигнитета дојке код жена. У питању је коришћен апарат, поклон Здравственог центра Ваљево, инсталиран и увезан у информатички систем Дома здравља и спреман за коришћење.

Јованка Гомилановић, директорка Дома здравља о значају мамографа за здравствену заштиту Лајковчанки, каже:

– Дом здравља од данас је богатији за један веома значајан апарат у медицинској дијагностици. Данас пуштамо у рад мамограф Сименсове производње који је од данас у нашим просторијама захваљујући ваљевској Болници.

Процена је да је број потенцијалних корисника 2700 жена старости између 45 и 69 година. Како је данас најавио председник општине Лајковац Живорад Бојичић, за жене са сеоског подручја биће организован бесплатан превоз за преглед на мамографу. Општина Лајковац, као оснивач Дома здравља, уложила је 7.900.000 динара како би се обезбедила техничка подршка.

О техничкој подршци менаџер информационих технологија Милан Бебић каже:

– Ово је систем за дигитализацију и факс систем који омогућује да се снимци пацијената архивирају на серверу, трајно памте и да лекари у ординацијама и сеоским амбулантама ту слику могу да виде. Имају могућност чак и да нека мерења раде на њој.

Треба нагласити да ће снимања ипак почети тек половином године јер је толико временапотребно да се обуче кадрови за рад на мамографу.

{gallery}2013_12_26l{/gallery}