Планови Дирекције у 2013.

Према Прогграму усвојеном на последњој седници Скупштине, Дирекција за уређење и изградњу Лајковца у 2013. годину улази са буџетом пројектованим на 717 милиона динара, од којих је скоро 300 милиона очекивани приход од РБ „Колубара“, од наплате накнаде за коришћење минералних сировина планирано је 140, од накнаде за грађевинско земљиште 133 милиона, од таксе за заштиту животне средине 85, док се из НИП-а очекује 55 милиона динара. Од тога, Дирекција ће издвојити 567,8 милиона на инвестиције, већином у оне које су раније започете. О Програму Дирекције у божићном броју регионалног недељника „Напред“ говорио је директор Владан Чоловић.

– Усвојени програм је понајвише „програм жеља“ и што пре ћемо морати да дефинишемо приоритете. Пре свега, предвидели смо да завршимо радове уговорене и започете пре пар година, почев од школа, хале и игралишта. Прво морамо све уговоре да редефинишемо и све објекте доведемо до употребних дозвола. Сваки објекат који је направљен без грађевинске дозволе, или пут, водовод и друге инвестиције рађене мимо решених имовинско-правних односа и ваљане документације, Дирекцији представља проблем у књижењу и неизвестан накнадни трошак. Поред тога, покушаћемо да купимо пословну зграду код Аутобуске станице и у њој направимо градску пијацу и обезбедимо простор за све остале комуналне садржаје. Међу приоритетима је и смањење губитака у водоводном систему, као и припреме за прикључење на регионални водоводни систем из акумулације Стубо-Ровни – најављује директор Чоловић.

Коначан завршетак радова на Хали спортова планиран је за половину 2013.

– Иако се интензивно ради, а средства из НИП-а касне, све иде подношљивим темпом и до краја године Хала ће бити покривена и затворена. Урадили смо преградне зидове, у току су радови на електричним и другим инсталацијама, видео надзору, расвети и озвучењу. Пројекат је прилично компликован и многе ствари морали смо успут да дорађујемо јер нису биле предвиђене, али све иде како треба, а дефинисали смо и паркинг простор и партерно уређење. Школа у Лајковцу ће бити готова до краја године осим реконструкције крова, која ће се радити у току летњег распуста. На школи у Јабучју преостале су инсталације и грејање, али пошто је у међувремену прокисла, покушаћемо то да санирамо до пролећа. Почетком пролећа планирано је потписивање уговора за асфалтирање 3,2 километра путева, а затим планирамо сличан тендер за још пар километара сеоских путева. У току су тендери за улицу Димитрија Туцовића са приступним саобраћајницама и пут 101-А за Јабучје, где више нећемо чекати републичка средства већ ћемо радити првих 600 метара – каже Чоловић.

Радови који су у току финансирају се пропорционално, према пристизању средстава из „Колубаре“ и не постоји бојазан да ће рад Дирекције бити блокиран. А прави ефекти радова ће се видети тек на пролеће, оцењује Чоловић. На пролеће ће, највероватније, почети већ дуго и више пута најављивана адаптација и доградња дечјег вртића.

– Због поступка за јавне набавке, који је због жалби и њиховог спорог решавања трајао три године, дошло је до тога да „Колубара грађевинар“ треба да ради по тадашњим ценама, што је око 30 одсто ниже од садашњих тржишних цена. Покушаћемо да нађемо начин како бисмо те цене довели до прихватљивог нивоа, да би извођач започео радове. „Колубара грађевинар“ има законско право на клизање цена од десет одсто јер су прошле године тражили да их Општина уведе у посао, али грађевинска дозвола тада није била спремна. Уз договор са „Колубаром“ покушаћемо да се договоримо тако да извођач радова на вртићу буде задовољан – закључује Чоловић.