Извештај са збора мештана Ратковца

На иницијативу председника Савета Месне заједнице Ратковац и одборника, у петак 3. јануара у холу основне школе у Ратковцу одржан је збор грађана. Присутни грађани су похвалили и подржали Извештај о раду Сaвета Месне заједнице у 2013. години, који су поднели одборник Горан Гавриловић и председник Савета Драган Бркић, као и План рада у 2014. години.

Мештани су били у прилици да директно разговарају са председником Општине Лајковац, Живорадом Бојичићем, да му постављају питања и одмах добију одговоре на њих, као и да критикују рад председника и власти у Лајковцу. Изнете су и три критике:

Прво је у току излагања председника о динамици радова на водоснабдевању у реч упао Марковић Милисав, звани „Пољаков“, који је изразио своју сумњу у истинитост онога што председник прича, рекавши да „председник само обећава запослење деци, па онда нема ништа од тога, а има и присутних у сали који сада ћуте и не смеју ништа да му кажу“. Такође је рекао да председник сада само завршава у Ратковцу оно што је покојни Марковић Драган започео још пре 15 година и навео пример школе и водовода објаснивши то сликовито речима: „ Да Дрaган то није започео, сада тога не би ни било“.

Рада Ђукић је критиковала што јој пут није пресут и истакла да јој је задњи пут, уочи гласања, пресуо неки „Ћурак“.

Марковић Драгиша, познатији као „Лука“, упутио је похвале председнику Савета Драгану Бркићу и одборнику Горану Гавриловићу, али је критиковао председника због незапошљавања лајковачке деце у Рударски басен „Колубара“, јер је исти, како сам каже: „сведок масовног запошљавања деце из Обреновца, Уба, Аранђеловца, Београда….Само долазе!“. По њему председник Општине је морао да директору „Колубаре“ достави списак деце за запошљавање из Лајковца и да истом „трупне ногом“. Такође је критиковао гашење суда у Лајковцу и припајање Убу, тако да ће његова ћерка, када заврши Правни факултет, бити принуђена да ради на Убу или да тамо отвори адвокатску канцеларију. Он такође истиче да није смело „ни за живу главу да се дозволи да из Лајковца оде железнички чвор, „Обнова“ и „Тамнава – западно поље“ и да сада треба вратити седиште „Тамнаве“ поново у Лајковац, када је отворено и седиште Радљево на Убу“. Приметио је и да се наше жене све више фиктивно пријављују у Лазаревцу због порођаја, због тога што Лазаревац даје више породиљама.

Савет Месне заједнице Ратковац