Свечано и хумано на Бадњи дан у Лајковцу

На Бадњи дан у Лајковцу је први пут организована Улица отвореног срца, у којој је организован културно-уметнички програм и хуманитарна акција – прикупљање средстава за операцију четворогодишње Милице Чавловић, девојчице оштећеног слуха.


Већ од подне у пешачкој зони, Улици владике Николаја Велимировића, постављени су штандови на којима су пролазници могли да купе различите предмете или производе и тако се укључе у хуманитарну акцију ’’Ваше мало, малој Милици значи много’’. Прикупљена средства намењена су за опреацију уха четворогодишње девојчице Милице Чавловић. За оперативни захват и импланте из увоза потребно је 40.000 евра.

– Бадњи дан ће убудуће традиционално бити дан када ће наша срца бити отворена за све суграђане којима је помоћ неопходна. Помоћ је потребна многима, за почетак то је Милица којој треба операција уха како би могла да чује свој смех и смех својих вршњака, да настави живот на нормалан начин. Сматрали смо да је делотворније да направимо овакав догађај за наше малишане и све наше суграђане него неки концерт, а на тај начин помогнемо и Милици. Лајковчани нису до сада имали прилику да се на Бадњи дан друже на овакав начин, у тзв. Улици отвореног срца и ту идеју смо спровели у дело – изјавила је Сузана Јанковић, директор Културног центра и иницијатор догађаја.

У програму на централној бини од 16 до 18 часова учествовали су драмска секција и хорић Културног центра, секције вртића „Лептирић“ и Основне школе „Миле Дубљевић“, као и глумци београдских позоришта. Најмлађи су се дружили и са кловновима, мађионичарима и ликовима из бајки. Лајковачка деца обрадована су и божићним пакетићима.

Традиционалном освећењу и паљењу бадњака у порти цркве Светог Димитрија присуствовао је велики број верника. У заједништву и лепој атмосфери осетио се дух породичног празника какав је Божић, а у малом месту попут Лајковца сви су једна велика породица.

Организатори обележавања Бадњег дана су Општина Лајковац, Културни центар “Хаџи Рувим”, Црквена општина Лајковац, Туристичка организација, Градска библиотека, ПУ “Лептирић”, ОШ “Миле Дубљевић”, Ђачки парламент Средње школе „17.септембар“ и Удружење пчелара.

Уз мото „Ваше мало малој Милици значи много“, организатори акције позивају људе добре воље да средства за операцију Милице Чавловић уплате на рачун код Комерцијалне банке: 205-9001012848250-37. Захваљујући фоторепортеру „Правих новина“ у прилици смо да вам пренесемо делић атмосфере.

 

{gallery}2014_01_07{/gallery}